România pierde încrederea investitorilor străini

Date:

Când BNR a prezentat balanța de plăți pe luna ianuarie, veștile bune au fost că am avut totuși un excedent al contului curent, chiar dacă mai mic decât cel din luna ianuarie 2017, potrvit Economica.net.

De asemenea, veștile proaste au fost că investițiile străine directe au scăzut cu 19,9% an la an și depozitele nerezidenților s-au diminuat cu peste 200 de milioane de euro într-o singură lună. „Statisticile privind evoluția balanței de plăți în luna ianuarie 2018, prezentată de BNR, indică o continuare a tendinței de deteriorare a contului curent, evoluție determinată de avântul cererii interne, susținut de nivelul redus al costurilor reale de finanțare.

Pe de altă parte, conform acestor statistici investițiile străine directe au scăzut, iar datoria externă totală s-a diminuat, evoluții care reflectă intensificarea gradului de prudență, în contextul incertitudinilor din sfera politicii economice”, a declarat Adrian Radulescu, economist sef Banca Transilvania.

Datoria externă totală pe termen scurt a crescut cu 1.7% ytd la 25.6 miliarde euro în prima lună a anului curent, evoluție influențată și de majorarea costurilor de finanțare. Anul trecut, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de peste 6,464 miliarde de euro, în creștere cu 84,79% comparativ cu anul anterior.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...