Trei state membre UE, printre care și România, au avut un deficit guvernamental egal sau mai mare de 3% din PIB, potrivit unei estimări revizuite publicate luni de Eurostat.

Conform estimărilor, Spania a înregistrat în 2016 un sold negativ de 4,5% din PIB, Franța un deficit de 3,4% din PIB, iar România a avut de 3% din PIB.

De asemenea, România a reușit să se situeze la finalul anului 2016 în rândul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportată la Produsul Intern Brut (37,6%), un nivel mai redus fiind înregistrat doar în Estonia (9,4% din PIB).

Eurostat subliniază că nu a făcut modificări în legătură cu datele raportate de statele membre.

Totodată, Ministrul român al Finanțelor, Ionuț Mișa, și-a exprimat opinia în legătură cu viitorul financiar al României din 2018: „După cum am precizat de mai multe ori și repet acum încă o dată, există bani pentru construcția bugetară în anul 2018. Mai mult decât atât, proiecția bugetară care e deja realizată, proiecția de buget pe anul 2018 ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA, deficit, și indiscutabil că au fost prevăzute și sumele aferente Legii salarizării, deci nu avem nicio problemă din punct de vedere al finanțării. Nu este nicio problemă nici la nivelul Ministerului de Finanțe, nici la nivelul Guvernului de a nu avea capacitatea să finanțeze proiectele pe care le are deja în desfășurare”, a afirmat Ionuț Mișa.