Românii vor plăti mai mult pentru gaze din aprilie

Date:

Liberalizarea pieței gazelor de la 1 aprilie va majora prețurile cu 5-6% pentru consumatorii casnici, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Mediafax.

După 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 64/2016, va avea loc liberalizarea completă a pieței de gaze naturale. Havrileț a anunțat, în timpul unei conferințe organizată de Energy-Center.ro, că această măsură va conduce la o creștere a prețului între 3 și 4 lei pe metru cub.
„Nu va mai exista un preţ reglementat pentru producţia de gaze şi vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, de furnizare şi elementele care sunt considerate monopol natural”, a precizat președintele ANRE.

Totuși, consumatorii casnici vor fi protejați față de fluctuațiile majore de preț, contractele de furnizare pentru aceștia fiind încheiate pe un an de zile.
„Achiziţia gazelor pentru populaţie se va face pentru un an de zile, este aşa-numitul an gazier, pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie-aprilie. Practic, furnizorii care sunt ataşaţi acestei pieţei vor cumpăra gaze la preţul de acum pentru un an întreg”, a adăugat Havrileţ, citat de Mediafax.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

De zece ori, angajator de zece: JTI România

JTI este Top Employer (Angajator de Top) pentru al...

Ce trebuie să faci dacă ai primit o notificare de la ANAF cu privire la veniturile obținute din străinătate?

  Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale,...