Romsilva a marcat Ziua Europeană a Parcurilor

Date:

Ziua Europeană a Parcurilor este celebrată în fiecare an la 24 mai. Ediția din acest an, a avut tema „Votează pentru Natură!”, sugerând „un îndemn să asigurăm un viitor mai sănătos pentru oameni și natură”. Evenimentul a fost marcat printr-o serie de evenimente organizate în județul Vâlcea, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Administrația Parcului Național Cozia.

Au participat directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, directori ai parcurilor naționale și naturale, reprezentanți ai administrației publice locale și ai mediului academic.

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, a pus accent în intervenția sa „pe conservarea biodiversității din ariile naturale protejate, păstrarea tradițiilor din comunitățile locale din aceste zone, armonia dintre oameni și natură și a exprimat susținerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pentru administrarea celor 22 de parcuri naționale și naturale, precum și disponibilitatea de a prelua în administrate alte arii naturale protejate”.

Romsilva subliniază că, „de Ziua Europeană a Parcurilor, numeroși specialiști în arii naturale protejate au susținut prezentări, iar administrațiile parcurilor naționale și naturale au organizat standuri de prezentare a comunităților locale și cu produse culinare tradiționale”.

Romsilva reamintește că Ziua Europeană a Parcurilor „a fost instituită în urmă cu 25 de ani, la inițiativa Federației Europene a Parcurilor EUROPARC, având ca obiectiv apropierea oamenilor de natură, atragerea atenției asupra importanței frumuseților din natură și a managementului durabil al ariilor naturale protejate.

Primul parc național din România, Retezat, a fost înființat în anul 1935, în prezent fiind 29 de parcuri naționale și naturale. Din acestea, 22 de parcuri naționale și naturale sunt administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, având o suprafață totală de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind în zone de protecție, iar în aceste parcuri sunt 562.730 hectare de păduri. 

Parcurile naționale și naturale administrate de Romsilva pun la dispoziția turiștilor numeroase trasee amenajate, precum și infrastructura care permite plimbări cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri în spații amenajate sau locuri speciale pentru observarea faunei.

Administrațiile celor 22 de parcuri naționale și naturale din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva asigură managementul ariilor naturale protejate, întrețin permanent infrastructura turistică, amenajează traseele și potecile tematice, în colaborare cu Salvamont în zonele montane, mențin marcajele, panourile informative și indicatoarele”.

Foto: Romsilva

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Locuri de muncă vacante

Agenții economici din județul Ilfov anunță 2720 de locuri...

Finanțare de 19 milioane euro pentru Mitiska REIM cu asistență asigurată de PeliPartners

PeliPartners anunță că, printr-o echipă coordonată de Carmen Peli,...