În spațiul public revin constant semnale de alarmă legate de „dispariția” unor suprafețe împădurite în România. Autoritatea responsabilă în domeniu, inclusiv sub aspectul competenței științifice, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, ne oferă mai multe precizări, pentru corecta informare a publicului:
„Suprafața fondului forestier național a crescut, conform datelor independente și oficiale ale Institutului Național de Statistică, cu 38.477 de hectare în ultimii cinci ani, de la 6.544.588 hectare în 2014, la 6.583.065 hectare la finalul anului 2018. Informația că «dispar» 3 hectare de pădure în fiecare oră este una eronată și nu are nicio bază științifică sau oficială.
Dacă informația ar fi reală, ar însemna că în fiecare an suprafața fondului forestier s-ar diminua cu 26.280 de hectare, când în realitate a crescut anual, în medie, cu 7.695,4 hectare. Managementul durabil și responsabil al pădurilor presupune înlocuirea pădurilor aflate la vârsta exploatabilității cu noi generații de păduri, prin lucrări de regenerare. În ultimii 5 ani, conform datelor oficiale, în România au fost regenerate cumulat 141.786 de hectare fond forestier, deci în medie 28.357,2 hectare pe an, ceea ce înseamnă că sunt regenerate în fiecare oră 3,23 hectare, deci peste cele 3 hectare care «dispar», cifră prezentată în mod repetat în spațiul public, dar nesusținută de date și studii oficiale.