S-a deschis anul de învăţământ dual  

Date:

 

Conlucrarea dintre mediul economic şi cel educaţional pentru formare profesională prin învăţământ dual beneficiază din acest an şcolar de o nouă concretizare, odată cu deschiderea programului „Școala de carte și meserii – Creștem profesioniști”, un parteneriat între Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) și rețelele comerciale Hornbach, Lidl și REWE România (Penny Market). Programul se derulează la Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân” Bucureşti, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timişoara, Colegiul Economic „George Bariţiu” Sibiu, Colegiul Economic „Andrei Bârseanu” Braşov.

Deschiderea anului de învăţământ la Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân” din sectorul 1 al Capitalei (o clasă cu 18 elevi, foto) a oferit o privire de ansamblu asupra caracteristicilor programului: admitere pe bază de selecţie, parteneriat între companii şi unităţile de învăţământ, practică în companii (cinci săptămâni în clasa IX, două zile pe săptămână şi nouă săptămâni în clasa a X, trei zile pe săptămână şi zece săptămâni în clasa XI), îndrumare de către tutore din companie şi coordonator de practică din şcoală, certificat de competenţe de nivel 3 calificarea comerciant-vânzător şi certificat suplimentar german, posibilitate de angajare la absolvire în companie. Cursanţii beneficiază de bursă (400 lei), transport şi masă de prânz pe durata practicii, echipament de lucru.

Prof. Nicoleta Gaidoş, director al Colegiului Tehnic „Mircea cel Bătrân”, a apreciat interesul în creştere al companiilor de a forma şi recruta personal calificat pentru angajare de durată, nu ocazională.

Latura socială a pregătirii specializate asigurate prin învăţământ dual a fost subliniată de Sebastian Metz, preşedintele AHK România.

Concomitent cu formarea practică, a semnalat Gabriela Ciobanu, directorul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, este de luat în seamă mesajul programului, „Şcoala de carte şi meserii”, ceea ce arată că „fără carte, fără să înţelegi procesle, operaţiile pe care le faci, nu poţi să fii profesionist”.

Iniţiatorul (în 2012) al învăţământului dual în şcoala şi în economia din ţara noastră, Stelian Fedorca, în prezent, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, a evidenţiat pregătirea la standardele cele mai înalte ale calificării, inclusiv prin abordare transdisciplinară.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate