S-a lansat România Durabilă!

Date:

Secretariatul General al Guvernului României, prin Departamentul pentru dezvoltare durabilă şi Direcţia pentru strategii guvernamentale, a lansat proiectul „România durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”. Consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului, explică: „Prin acest proiect, până anul viitor, vom finaliza indicatorii de dezvoltare durabilă, pornind de la documentul de bază adoptat de Adunarea Generală a ONU în 2015, document cu 17 obiective şi 169 de ţinte. Unul dintre obiectivele proiectului nostru este ca începând din 2021, bugetul României să fie elaborat şi pe baza acestor indicatori şi a acestor ţinte de dezvoltare durabilă. Până în 2022, va trebui să avem reţeaua interinstituţională care să asigure funcţionarea implementării –  nu doar comitetul interdepartamental, care s-a înfiinţat, ci şi un consiliu consultativ, format din 34 de oameni, în 17 comisii pe diferite domenii. De asemenea, vom avea o componentă puternică de comunicare”.

Proiectul are drept scop „implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) prin asigurarea cadrului adecvat de implementare, creşterea capacităţii insttituţionale a autorităţilor centrale, eficientizarea comunicării şi colaborării interinstituţionale, asigurarea consistenţei implementării prin monitorizarea progresului şi prezentarea tendinţelor de dezvoltare a României, permiţând decizii publice bazate pe dovezi în manieră proiectivă, anticipând evoluţii şi riscuri sistematice”.

Proiectul, susţinut prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă – POCA, se desfăşoară pe durata a trei ani, în parteneriat cu Institutul Naţional de Statistică şi Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Antreprenorială Oltenia.

Cu ocazia lansării, au susţinut expuneri Ionel Dancă – şeful Cancelariei Prim-Ministrului României, prof. univ. dr. Tudorel Andrei – preşedintele Institutului Naţional de Statistică, ambasadorul Sergiu Celac – preşedintele de onoare al New Strategy Center, Carmen Elena Dobrotă – director general în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ileana Luminiţa Bălălău – managerul proiectului, Lelia Oanţă – directorul Direcţiei pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului general al Guvernului, Carmen Romaniuc – director adjunct al Direcţiei statistici agricole şi de mediu din Institutul Naţional de Statistică.

În calitate de invitat special, dr. ec. Constantin Boştină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale – ASPES, a evidenţiat necesitatea ca „România să-şi contureze un model economic în principal integrat în Uniunea Europeană, prin care să-şi pună în valoare potenţialul real de resurse naturale, umane, financiare, pentru a-şi dezvolta producţia internă. Esenţial este să avem un stat care să se ocupe de punerea în valoare a acestui potenţial din poziţia de partener al mediului economic privat, nu de administrator. Desigur, întregul proces de dezvoltare trebuie corelat cu evoluţiile tehnologice, încadrat în diviziunea internaţională a muncii”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...