Se lărgesc plajele Litoralului

Date:

Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început faza a doua a lucrărilor de combatare a eroziunii costiere, unul dintre cele mai mari proiecte cu finanțare europeană derulat la această oră în România: „Reducerea eroziunii costiere – Faza II”, proiect în valoare totală de 800 milioane de euro.

Plaje afectate de eroziune se vor lăți și cu 100 de metri (se vor aduce mii de tone de nisip din largul Mării Negre), se vor construi structuri hidrotehnice cu rol de protecție suplimentară și de fixare a aluviunilor, vor fi consolidate faleze.

Lucrările de înnisipare încep acum de la Năvodari și Mamaia, la primăvară vor începe și la Eforie. Tot acum, încep și lucrările de reabilitare a stăvilarelor Edighiol și Periboina: amenajări speciale de mediu, cu un aport semnificativ în reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a habitatelor și în dezvoltarea biodiversității marine (aproape 15 milioane de euro).

Noutatea față de faza I o reprezintă lucrările de stimulare și refacere a ecosistemului marin: „Specialiștii români intenționează să implanteze pe o suprafață de aproape 800.000 mp de iarbă marină (zostera noltii/cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversității apei Mării Negre și a creșterii calității acesteia. Cea mai mare suprafață, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn. Ideea este promovată și la nivel mondial de către un grup de oameni de știință britanici au lansat un proiect de urgență, de restaurare a ierburilor marine. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează și carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropical”.

Ca perspectivă „Apele Române” informează că „în următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă și vor fi redate turiștilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie – în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai – în etapa II). După finalizarea proiectului, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi mai protejaţi, iar turiştii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă. Mai mult, proiectul nostru va avea efecte pozitive majore și în domeniul socio-economic, iar operatorii din zona litorală vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții”.

Foto: AN Apele Române

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

PORR România – partener principal în cadrul EBcon 2024, prima conferința internațională de Employer Branding din România  

EBcon, prima conferinţă internaţională de Employer Branding din România,...

SeedBlink devine o platformă all-in-one pentru investiții și equity management, transformând deținerea de acțiuni în sectorul tehnologic european

SeedBlink, companie specializată în investiții în domeniul tehnologic european,...

Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei 

O echipă multijurisdicțională de avocați Clifford Chance din București,...