Seminar promoțional organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze la Camera de Comerț și Industrie București 

Date:

Ambasada R.P.Chineze în țara noastră în parteneriat cu Asociația China-România pentru Promovarea Comerțului Internațional și Economiei (AFPICE) a organizat la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) seminarul cu tema  „A zecea aniversare a Inițiativei Belt and Road & Cooperarea Economică China-România”. Evenimentul a fost moderat de Song Xianmao, consilier economic și comercial al Ambasadei. Au susținut alocuțiuni E.S. Han Chunlin, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al R. P. Chineze în România, E.S. Viorel Isticioaia-Budura, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în R. P. Chineză, Stelian Samson, director la Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), Iuliu Stocklosa președintele CCIB, Mihai Andrițoiu, președintele AFPICE, prof. univ. dr. Aurel Papari, președintele Universității Andrei Șaguna din Constanța, Guo Lixin, reprezentantul Bank of China în România, Monica Gheorghiță, președintele GSOP Holding, Raluca Chiriac, reprezentant e-MAG, Fang Chao, de la Haier Tech Srl Prahova și Si Haiyang, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) – România Branch.

Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa a mulțumit conducerii ambasadei R.P.Chineze „pentru alegerea camerei bucureștene ca loc de desfășurare a unui al doilea seminar promoțional, după cel din 29 mai a.c. dedicat prezentării Târgului Internațional de Import Shanghai din noiembrie a.c. Numeroasa participare din partea mediului de afaceri local la cele două evenimente reflectă atât interesul firmelor și companiilor românești pentru o prezență mai activă pe piața chineză, dar și oferta atractivă a CCIB de a le pune la dispoziție spații propice pentru prezentarea ofertei de export și propunerilor de cooperare economică internațională”.

CCIB subliniază că, „prezentând stadiul schimburilor comerciale bilaterale în prima jumătate a acestui an, președintele Stocklosa a scos în evidență că la 30 iunie a.c. R.P.Chineză a fost al doilea partener comercial al țării noastre, după Turcia, între statele necomunitare, cu o pondere de 13% din totalul schimburilor comerciale din afara UE. Această poziție se datorează exclusiv importurilor mari realizate pe această relație, China fiind principala țara de origine a mărfurilor din afara UE intrate în România, cu o pondere de 20%, în timp ce la export R.P.Chineză este numai a opta țară de destinație în spațiul extracomunitar pentru produsele românești cu o pondere de doar 3,7%. În consecință, în primul semestru al acestui an, țara noastră a înregistrat cea mai mare debalanță comercială la nivelul unei tări, de peste 3 miliarde USD, în comerțul cu R.P.Chineză.

În opinia președintelui Stocklosa se impune o politică mai pragmatică de susținere a promovării exporturilor românești pe piața Chinei cu implicarea tuturor instituțiilor și structurilor care pot contribui la aceasta.

În scopul cunoașterii mai bune a problemelor întâmpinate de mediul de afaceri autohton în promovarea relațiilor comerciale și cooperării economice cu R.P.Chineză, CCIB va organiza în curând o întâlnire a reprezentanților firmelor și companiilor interesate cu viitorul ambasador al țării noastre în această țară, E.S. Dan Maxim, având o bogată experiență în domeniul relațiilor economice internaționale, care a avut bunăvoința de a accepta acest eveniment în cadrul programului său de pregătire în vederea de preluării mandatului încredințat”.

Foto: CCIB

 

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

CCIR solicită urgentarea aderării României la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Hidroelectrica prelungește Acordul cadru cu Hidroserv

Hidroelectrica a semnat astăzi – 29 Noiembrie 2023, un...