Transelectrica și DELGAZ semnează un parteneriat pentru implementarea proiectului „PCI Smart Grid Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN)”

Date:

Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, dl. Bogdan  Toncescu, şi Directorul General al Delgaz Grid SA, compania de distribuţie de energie  electrică şi gaze naturale parte a grupului german E.ON, dl. Dragoș Bărbulescu, au semnat,  în prezenţa echipelor de proiect, Acordul de Parteneriat pentru implementarea proiectului  Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN). 

CARMEN este un proiect dezvoltat în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR  Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt şi se află în proces de evaluare la  nivelul Comisiei Europene în vederea admiterii pe Lista a 5-a de Proiecte de Interes Comun  (PCI) din aria tematică „Smart Grids”. 

Acordul de Parteneriat semnat astăzi marchează totodată schimbarea statutului CNTEE  Transelectrica SA în cadrul proiectului, din partener – susținător în partener – activ.  

Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea și dezvoltarea rețelelor  de transport și de distribuție, precum și creșterea interoperabilității acestora, atât la nivel  național, cât și european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun. Astfel, se  estimează modernizarea a 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, linii  aeriene de înaltă tensiune și implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice,  instalarea în rețeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la  nivelul sistemului energetic.  

Viziunea Transelectrica în domeniile cercetării și inovării, eficienței energetice, tehnologiilor  noi, managementului activelor și digitalizării urmărește atingerea obiectivelor de SMART  GRID, un concept absolut necesar în realitatea sistemelor energetice la nivel european.  Proiectul CARMEN este unul îndrăzneț care prefigurează definirea și implementarea rețelelor  inteligente, fundamentat pe principii de colaborare, tehnologii și sisteme de vârf pentru  managementul rețelelor. Din perspectiva abordării de management, țintele noastre converg  către accelerarea programului investițional și urmărirea unei strategii corporative care să  asigure proactivitatea și eficiența acțiunilor noastre.

Considerăm ca prioritate imediată implementarea tuturor măsurilor necesare adaptării rețelei  noastre la rigorile pieței și industriei energetice europene, cu atât mai mult cu cât țintele  asumate de România ca membru al Uniunii Europene prin pactul «Green Deal» și pachetul  «Fit For 55» ne obligă să adoptăm standarde înalte și să ne orientăm atenția către zone cu  potențial mare de a crea valoare adăugată pentru întreaga industrie, dar mai ales pentru  consumatorii finali. De aceea, proiecte precum acesta trebuie să fie promovate și colaborările  între actori ai industriei energetice trebuie să fie extinse pentru a ajunge la scopurile comune  propuse.“, a declarat Bogdan Toncescu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica  SA. 

Prioritatea Delgaz Grid o reprezintă accelerarea greenificării şi digitalizării reţelei de  distribuţie de energie electrică pe care o gestionăm, în vederea integrării de o manieră  sustenabilă a noilor capacităţi de energie curată, dar şi asigurarea unui management eficient  și flexibil al fluxurilor de energie din ce în ce mai volatile induse de creșterea gradului de  penetrare a regenerabilelor în mix-ul energetic național. 

Inițiativa CARMEN va deveni primul Proiect de Interes Comun din aria tematică „Smart Grids”  de pe teritoriul României, reprezentând cel mai ambițios proiect al companiei noastre, atât din punct de vedere al complexității tehnice, cât și al valorii bugetare şi o oportunitate majoră de  modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice din regiunea Nord – Est a  României.  

Le mulţumim partenerilor noştri de la CNTEE Transelectrica SA pentru încrederea acordată  şi implicarea activă în structurarea şi implementarea acestui proiect. Am convingerea că am  pus astăzi bazele unei colaborări de lungă durată care va produce avantaje majore în procesul  de transformare a sectorului electroenergetic românesc, în beneficiul clienţilor noştri.”, a  declarat Dragoș Bărbulescu, Directorul General al companiei Delgaz Grid SA. 

Valoarea proiectului CARMEN se ridică la aproximativ 150 milioane EURO şi implementarea  acestuia se va derula pe o perioada de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre  finanțare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...