Sistemul Garanție-Returnare a fost lansatĀ 

Date:

A fost lansat Sistemul Garanție-Returnare (SGR), obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții care pun Ć®n vĆ¢nzare produse Ć®n ambalaje SGR. La momentul inaugural, au participat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, reşedinteleĀ  Senatului RomĆ¢niei, Nicolae Ciucă, reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului RomĆ¢niei și ai RetuRO, administratorul care a implementat Sistemul Garanție-Returnare la nivel național. Evenimentul a avut loc la un retailer autohton din București, supermarketul ā€žLa Cocoșā€, afacere 100% romĆ¢nească.

Mircea Fechet: ā€žSistemul GaranÅ£ie-Returnare devine funcÅ£ional Ć®n RomĆ¢nia, de astăzi, ocazie cu care Å£ara noastră va deÅ£ine al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după cel al Germaniei. Ne dorim cu toții ca SGR să transforme țara noastră dinĀ  țara depozitării Ć®n țara reciclării. Totodată, Ć®mi doresc ca acest proiect să fieĀ  o moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri, ca mesaj, ca atitudine, ca punct dincolo de care nu mai există Ć®ntoarcere față de prețuirea fațăĀ  de natură. SGR va primi sprijin din partea tuturor romĆ¢nilor și putem să spunem că va fi cel mai mare Sistem Garanție-Returnare din lume. Un proiect mare, Ć®n opinia mea,Ā  este acel proiect care pune toată țara Ć®n mișcare, care implică toți romĆ¢nii și reușește să schimbe viața fiecăruia dintre noi. Acest sistem ne va uni pe toți și nu Ć®ntĆ¢mplător i-am spus Hora Reciclării. SGR este cu siguranță binevenit, pentru că pornim de la o rată de 12-13% la colectare separată și ne propunem pentru 2024 o țintă de colectare deĀ  65%, pentru 2025 – 80%, iar Ć®ncepĆ¢nd cu 2026, speranța noastră este că acest sistem va genera o rată de colectare a acestor ambalaje de peste 90%.ā€Ā Ā Ā 

Nicolae Ciucă: ā€žEste un moment foarte important, pe care Ć®l așteptăm de mai mulți ani și am reușit prin mai multe demersuri administrative să lansăm astăzi Sistemul Garanție-Returnare. Ne dorim cu toții un mediu mai curat și Ć®n acest sens, SGR este un proiect de căpătĆ¢i pentru țara noastră, care asigură, prin reciclare, materia primă pentru industria din RomĆ¢nia. Ǝn fiecare an, Ć®n RomĆ¢nia, conform datelor statistice, avem aproximativ 116 kg de ambalaje, de deșeuri, pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puțin de jumătate. Practic, prin acest proiect, reușim să punem Ć®n valoare angajamentul nostru pentru a avea o abordare prietenoasă cu mediul Ć®nconjurător și totodată, să colectăm cĆ¢t mai multe deșeuri. SGR este destinat să acopere colectarea și reciclarea a 7 miliarde de pet-uri pe an, cantități importante atĆ¢t pentru mediu, cĆ¢t și pentru economie.ā€

Cumpărătorii plătesc o garanție de 0,50 lei pentru fiecare sticlă, doză, PET de băutură (apă, răcoritoare, bere, cidru, vin, spirtoase). MMAP precizează că ā€žsistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse Ć®ntre 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să Ć®l aducă Ć®ntr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. Ǝn schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi Ć®napoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație. 

Ǝn calitate de administrator al SGR, RetuRO a anunÅ£at că va deschide 17 centre specifice, Ć®n următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianÅ£i. Acestea vor fi numărate, sortate şi pregătite pentru transport către companiile de reciclare, Ć®n vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producÅ£ia de noi ambalaje de băuturi.

Proiectul de HotărĆ¢re pentru modificarea și completarea HotărĆ¢rii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost aprobat anul trecut, de Guvernul RomĆ¢niei, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilorā€.

Foto: MMAPĀ 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY RomĆ¢nia: Comportamentul consumatorului romĆ¢n Ć®n perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca Ʈn fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Ǝnțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a RomĆ¢niei (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din RomĆ¢nia au nevoie de un sprijin mai mare Ć®n tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate Ć®n afara...