Soluții de amenajare pentru descongestionarea spațiilor de învățământ

Date:

Transformarea unui autobuz scos din circulație într-un spațiu de învățământ este una dintre soluțiile prin care Asociația „Zi de Bine” răspunde nevoii sociale accentuate în această perioadă de asigurare a unor condiții corespunzătoare pentru procesul educațional în colectivități dezvantajate. Proiectul se numește Edubuzz și este dezvoltat în comuna Augustin din județul Brașov, pentru cei peste 400 de copii înscriși în anul școlar 2020-2021. ProfesoaraTop of Form  Natalia Ginghina, cu expertiză în educația copiilor români din Suedia și Adrian Secal, licențiat în asistență socială, cercetaș și ONG-ist, învățător în comuna Augustin prin programul Teach for Romania, au licitat pentru autobuz, iar Asociația „Zi de Bine” dedică transformarea acestuia într-un hub educațional cauza susținută în luna octombrie.

Natalia Ginghina: „Edubuzz este un proiect care abia așteptam să prindă aripi. Sunt nerăbdătoare să le putem preda copiilor dintr-un spațiu care să îi inspire. Sunt convinsă că această experiență inedită le va trezi interesul pentru școală, pentru a învăța și pentru a-și face noi prieteni. Ne dorim ca acest autobuz să le seteze noi valori care să îi îndrume pe tot parcursul vieții lor”.

Simona Halep s-a alăturat cauzei,donându-și ziua de naștere: „Dacă ar fi să mă gândesc la un cadou pe care aș vrea să-l primesc de ziua mea, acesta ar fi să le arăt unor învățători dintr-un sat al României cât de mulți oameni le sunt alături. Aș vrea să-i ajutăm să transforme un autobuz ruginit, salvat de la fiare vechi, într-un afterschool pentru toți copiii din sat. Orice contribuție, oricât de mică, de la cât mai mulți oameni din toate colțurile lumii, le-ar da curaj celor doi tineri și ar face din aniversarea mea o sărbătoare cu adevărat reușită”.

S-a alăturat cauzei și compania Rehau România. Alessandro Hillebrand, Country Manager: „Anul acesta, aniversarea REHAU în România a căpătat altă dimensiune pentru noi. Misiunea noastră este să îmbunătățim viețile tuturor oamenilor indiferent ce valență capătă acest sens. Sub inițiativa REHAU Community, am decis să fim parte activă din viitorul pe care ni-l dorim cu toții. Pentru a marca acest capitol din istoria noastră, am decis să donăm aniversarea a 25 de ani. Alături de oamenii voioși de la Asociația ZI de BINE vom reuși să oferim o rază de speranță copiilor din zone rurale, prin facilitarea accesului la educație. La un sfert de veac, cel mai bun cadou este tot fericirea și bunăstarea oamenilor”.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației „Zi de Bine”: „În comuna Augustin sunt foarte mulți copii care locuiesc în condiții dificile, în case sărăcăcioase, răsfirate pe dealuri sau în zone inundabile de pe malul Oltului. Foarte mulți copii ajung, din cauza a 3 ani de repetenție sau a rușinii de a mai veni la școală dacă au rămas repetenți, în imposibilitatea de a mai continua studiile astfel. După Microduș, duba transformată în duș mobil, vom aduce la lumină Edubuzz, un centru de zi colorat,  în care copiii să intre curioși și din care să plece la finalul zilei cu un zâmbet larg, dar și cu informații valoroase. Și când însoțitori pe acest drum le sunt profesori ca Natalia și Adrian, e o bucurie să te implici”.

Implicare în cauze sociale susținute lunar de Asociația „Zi de Bine” înseamnă donații făcute de persoane și companii care au aniversări în luna respectivă. Asociația „Zi de Bine” subliniază că prin aceasta vizează „a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități, se realizează în maximum 30 de zile, este finanțată în special de către sărbătoriții lunii și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

În acest fel au fost susținute Școala Gimnazială „Maria Brindea” din Pesac, județul Timiș și Școala Gimnazială din Bucșoaia, județul Suceava, cu amenajarea unor spații de învățământ folositoare în contextul sanitar actual: 4 spații de învățare în aer liber pentru 800 de elevi din mediul rural, în câte un foișor de 30 mp la fiecare școală, cu 25 de tabureți puf, câte 2 whiteboard-uri mobile și mobilier construit din paleți. La Bucșoaia a fost creat și un mic amfiteatru, la Pesac a fost achiziționat mobilier și s-au donat 200 de cărți pentru biblioteca școlii. Lucrările și dotările reprezintă cauza lunii septembrie, „Clasa din curtea școlii”, derulată de Asociația „Zi de Bine” împreună cu Life Education for All. S-au strâns aproximativ 20.000 euro, între donatori fiind Corina Băcanu, Lucian Mândruță, Société Générale European Business Services.

Inițiatorii anunță că „începând din această lună, cei care doresc să doneze o pot face printr-un SMS cu textul SUS la 8845, în valoare de 2 euro.Totodată, sărbătoriții lunii octombrie își pot dona ziua de naștere aici.

Dacă aveți un proiect în care credeți, dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...