Sondaj: Românii din mediul urban încep să își piardă răbdarea față de restricțiile impuse de autorități

Date:

Două sondaje IZI data, realizate în 2020 și 2021, arată cum rezistă românii din orașe la pandemie, în contextul restricțiilor impuse.

În perioada august-septembrie a anului 2020, echipa IZI data a realizat un studiu care ne arată în ce măsură sunt românii din mediul urban de acord cu purtarea măștii de protecție și câți dintre ei respectă regulile impuse de autorități. Primăvara aceasta, mai exact în perioada 8-14 aprilie 2021 am reluat studiul pentru a vedea dacă părerile românilor s-au schimbat odată cu instaurarea noilor restricții.

Studiile IZI data au fost realizate pe o populație digitalizată, reprezentativ urbană de 1024 chestionare CAWI (Computer Assisted Web Interviews) în perioada august-septembrie 2020, respectiv 1022 chestionare CAWI în aprilie 2021. Primul studiu a fost realizat pe un eșantion de respondenți cu vârste de peste 17 ani din toată România, iar cel din această primăvară pe respondenți cu vârste de peste 14 ani. Ambele studii au avut o eroare de eșantionare de 3%.

Românii încep să își piardă răbdarea
față de restricțiile impuse de autorități

La finalul verii lui 2020, 79% dintre respondenți erau de acord cu restricțiile impuse la acel moment, față de 51% dintre românii care au răspuns la sondaj în această primăvară. De asemenea, doar 21% dintre români nu erau de acord cu restricțiile din toamna, procent care a crescut până la 49% în această primăvară.

Chiar dacă sunt sceptici în ceea ce privește eficacitatea restricțiilor, românii spun în continuare că virusul este periculos

Cu toate acestea, 68% dintre respondenți consideră că virusul este periculos și foarte periculos pentru ei personal, față de 32% care cred că este puțin sau deloc periculos pentru ei (cei între 15-24 de ani cred acest lucru în proporție de 38%, timp în care 72% dintre cei de peste 44 de ani spun că virusul este periculos și foarte periculos).

Când vine vorba de pericolul la care sunt expuse categoriile vulnerabile (persoane de peste 65 de ani, persoane cu afecțiuni medicale  etc), procentul celor care cred că virusul este periculos și foarte periculos crește la 87%. Doar 13% dintre respondenți cred că virusul este puțin sau deloc periculos pentru categoriile vulnerabile.

3 din 10 români consideră că restricțiile
impuse de autorități ajută la diminuarea răspândirii virusului

Studiul realizat în primăvara anului 2021 arată și faptul că 3 din 10 români consideră că restricțiile impuse de autorități ajută la diminuarea răspândirii virusului. Astfel, 61% cred că ajută în mică măsură sau deloc, 30% consideră că ajută în mare sau foarte mare măsură, în timp ce 9% nu știu deloc dacă ajută.

Merită menționat faptul că  cei între 15 – 24 de ani consideră într-o măsură semnificativ mai mare față de celelalte categorii de vârstă, că restrictiile ajută în mică măsură sau deloc (75% față de 61% la nivel de total eșantion). Pe de altă parte, 38% dintre cei peste 44 de ani consideră că ajută mult și foarte mult (vs 30% total eșantion).

Amintim faptul că prin HG nr. 588 din 31 iulie 2020, s-a instituit obligaţia de purtare a măştii în spaţii deschise, în anumite condiţii. Astfel, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, devenea obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Mai recent, în primăvara lui 2021 o nouă Hotărâre aduce modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 martie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Aceasta prevede limitarea circulaţiei, de la ora 20.00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în localităţile care au incidenţă mai mare de 4 la mie, dar şi închiderea operatorilor economici la ora 18.00. De luni până vineri, circulația este de asemenea limitată de la ora 22.00. Începând de marți, 27 Aprilie, în București au fost ridicate restrictiile de la final de săptămână.

_________________

IZI data este o agenție de studii de piață al cărei scop este să democratizeze cercetarea de piață, făcând-o ușor de folosit și de înțeles, atât pentru branduri consacrate, dar mai ales pentru start-ups, antreprenori, ONG-uri și antreprenori sociali. IZI data utilizează instrumente agile, intuitive precum și cele de tip DIY. Mai multe detalii găsiți pe https://izidata.ro sau la adresa [email protected].

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...