Stagiune aniversară la Filarmonica George Enescu

Date:

Veritabil brand pentru România, Filarmonica „George Enescu” desfăşoară stagiunea 2018-2019 sub emblema unor aniversări cu semnificaţii dincolo de cadrul artistic: centenarul Marii Uniri (1918), 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868), 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

Centenarul României unite este celebrat prin seria „Concertele Centenarului la Ateneu”, în parteneriat cu Instittutul Cultural Român.

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, subliniază: „Deschiderea stagiunii 2018-2019 este o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din Români, aflate în elita muzicală europeană. Datorită eforturilor lui Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii și consilier artistic, avem o stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală”.

Creatorul proiectului „Concertele Centenarului la Ateneu”, Christian Badea, oferă detalii: „Ca instituție reprezentativă a culturii naționale, Filarmonica George Enescu nu se poate limita la un concert aniversar, ci are datoria de a pune în perspectivă, inclusiv muzicală, secolul care s-a scurs de la Marea Unire și până astăzi. De aceea am ales să suprapunem peste această cronologie o întreagă serie de concerte, structurate pe teme diverse și semnificative pentru Centenar si pentru aniversările Filarmonicii și Ateneului. Este o serie de concerte speciale, care urmărește etapele istorice și culturale marcante ale ultimilor 100 de ani și momentele de relevanță muzicală din istoria Filarmonicii și a Ateneului. În afară de cronologie și de aspectul istoric, «Concertele Centenarului» prezintă câteva teme muzicale importante ca de exemplu «Creația Enesciană» , în cadrul căreia am inclus mai multe lucrări ale maestrului, dar în primul rând, cele trei simfonii prezentate integral. O altă temă este «Titani ai muzicii secolului XX», în care vom înfățișa atât lucrări de compozitori care au avut un rol determinant în muzica secolului XX, cât și interpreți de excepție“.

Stagiunea 2018-2019 se deschide joi, 4 şi vineri, 5 octombrie 2018, ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, cu un program Beethoven, oferit de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Christian Zacharias. Orchestra şi marele pianist şi dirijor vor susţine şi o repetiţie generală cu public, joi, 4 octombrie, ora 9.45 (prețul unui bilet la repetiție, 15 lei). Christian Zacharias subliniază. „Sunt foarte bucuros să mă aflu din nou pe scena Ateneului Român. Nu e un program ușor, dar vom avea un regal cu muzica lui Beethoven, în deschiderea stagiunii acestei instituții prestigioase”.

În continuarea stagiunii, „Concertele Centenarului la Ateneu” vor oferi muzică românească – de la poemul simfonic „Acteon” de Alfred Alessandrescu (1915) la compozitori moderni precum Anatol Vieru până la generația tânără.

8 şi 9 noiembrie – va concerta marele violoncelist Mischa Maisky, caracterizat ca „una din cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii”, care va susţine concertul de Dvořák, „o lucrare de referință în literatura solistică”. Evenimentul creat de prezenţa la Ateneul Român a lui Mischa Maisky reprezintă şi o concretizare a susţinerii actului artistic de către mediul bancar, prin sponsorizarea acordată de Alpha Bank, după cum evidenţiază Christian Badea.

În preziua sărbătorii naționale de la 1 Decembrie, pe 30 noiembrie – concert de gală, dirijor Christian Badea, solist pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv.

Concert de gală şi pe 15 decembrie – dirijor Horia Andreescu, solistă pianista Khatia Buniatishvili.

În decembrie – programul „Omagiu francofoniei”, cu concert Debussy, Ravel, Lalo, solist David Grimal, fondatorul ansamblului francez „Les Dissonances”.

Expoziţii, lansări de carte – interviurile regelui Mihai realizate de Stelian Tănase.

Conferinţa de Crăciun – invitat acad. Nicolae Zamfir, managerul proiectului paneuropean „Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP)” de pe platforma fizicii de la Măgurele, care va aborda tema „Infrastructura luminii extreme şi fizica nucleară”.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...