Ștefan Mușgociu (BVB): 26 de companii în așteptare, pentru a se lista în următoarele luni

Date:

Efervescența listărilor la Bursa de Valori București are premise serioase să continue pe tot parcursul anului 2021. Cu ocazia evenimentului financiar The Power Table – Cum arată raportările financiare și cum investim”, Ștefan Musgociu (foto)– Specialist Business Development și Marketing la Bursa de Valori București – a spus că nu mai puțin de 26 de companii se pregătesc, în următoarele luni, să listeze acțiuni și obligațiuni pe Piața de capital românească.

„Sunt alte companii pe drum să vină la BVB, atât pe Piața principală cât și pe AeRO: Allview, TTS, One United Properties și ar mai fi câteva, precizează Ștefan Musgociu. Lista mea are undeva la 26 de companii care sunt în așteptare. Acestea se vor lista în următoarele luni, cu siguranță. Îmi este greu să spun că vor fi 2-3 luni, cel mai sigur, până la finalul anului vom mai avea câteva nume interesante.

Best Jobs tocmai au anunțat că au încheiat un plasament privat pe obligațiuni. Listări din partea Nemo Express, Barlinek și Agroland Agribusiness sunt deja publice. Mai sunt câteva nume, însă nu le pot face încă publice, deoarece fie încă nu au anunțat ei, fie mai sunt câțiva pași până să îi vedem pe piață”.

Dacă în 2019, pe Piața de Capital românească erau, mai degrabă, listări de obligațiuni decât de acțiuni, trendul a început să se inverseze, din 2020. „Anul acesta, dacă nu mă înșel, am avut mai multe listări de acțiuni decât am avut în ultimii 2-3 ani la Bursă”, spune Musgociu. „Și vor mai urma. Pot să vă spun ca în această săptămână vom mai avea o listare, iar în următoarele 2 săptămâni, alte 2. Așadar, vor mai fi încă 3 listări în aceasta luna (mai – n.r.)”.

Toate cele 7 listări noi din acest an la Bursă au fost pe piața AeRO, însă cel puțin 2 companii se pregătesc să intre pe Piața Principală, printr-o listare de tip IPO. În afara de acestea, este posibil ca în acest an să avem și alte surprize de acest gen, conform declarațiilor reprezentantului Bursei de Valori București: „One United Properties și TTS au anunțat public că doresc să vină pe Piața principală. Mai sunt discuții și cu alte companii, pentru listări de acțiuni sau de obligațiuni, dar până nu anunță în presă companiile respective nu pot să dau amănunte”.

Dar cum a fost posibil ca, după ani de secetă, sa vedem în 2021 o asemenea efervescență pe Piața de Capital româneasca? Ștefan Musgociu are un posibil răspuns: „În momentul în care vezi un antreprenor care iți este și prieten că atrage finanțare, îți dă un exemplu. Puterea exemplului vine să întărească teoria pe care noi le-o spunem. Rezultatul este, după cum ați văzut, toate aceste runde de finanțare, care se văd inclusiv în valoarea medie a tranzacțiilor pe piața AeRO, care se apropie de 1.000.000 Euro pe zi, ceea ce este destul de mult, raportat la ultimii 2 ani”.

De altfel, și piața pare să se fi schimbat destul de mult, în ultima decadă. Întrebat care este percepția lui față de momentul în care a început să investească la Bursă, Ștefan Musgociu povestește: „Se vede o maturizare a pieței. În urmă cu 14 ani, în momentul în care eu intram în Piața de capital și în presă, nu era neapărat un El Dorado, dar țin minte un caz, în care cineva și-a investit darul de la nunta în Piața de capital și a scos profit – totul destul de repede. Era cumva o speculă: mergeai la bancă acum, scoteai bani, făceai profit. Mai știu cazuri care au făcut credit, au cumpărat, ceva nu a mers bine și au rămas oamenii și pe pierdere și cu creditul de rambursat.

Acum, există transparență destul de multă. Și investitorii cumva s-au maturizat. Nu mai există acea dorință de îmbogățire pe termen scurt. Nu mai este speculă, ci investiție – în adevăratul sens al cuvântului. Vedem majorări de capital derulate de companii mai mici, nu de companii mari, în care majorarea nu provine de la acționarul majoritar, care vine el cu bani de acasă. Ceea ce îmi place foarte tare este faptul că acționarii au înțeles acest lucru și scot banii din buzunar și îi investesc în compania respectivă. Ceea ce dovedește ca acționarii au încredere în compania respectivă, altfel nu cred că ar participa la aceste majorări de capital”.

Evenimentul „The Power Table – Cum arată rezultatele financiare și cum investim” a fost organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, 2Performant S.A. și Life is Hard S.A., Evisara.com (Partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, NewMoney, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, România Durabilă, București Business, Prahova Business și Reușita TV (Parteneri media).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...