Studiu EY: Exigențele clienților plasează securitatea și sustenabilitatea pe radarul riscurilor din sectorul de telecomunicații

Date:

  • Securitatea urcă pe locul al doilea în clasamentul principalelor zece riscuri în telecomunicații
  • Sustenabilitatea, considerată prioritate strategică, intră pentru prima dată în top cinci riscuri
  • Asigurarea rezilienței infrastructurii rețelei și extinderea acoperirii rămân principalul risc, pe măsură ce crește importanța calității rețelelor

Schimbarea atitudinii consumatorilor față de utilizarea datelor mobile și sănătatea digitală, odată cu intensificarea atacurilor cibernetice, reconfigurează topul principalelor riscuri din sectorul telecom.Imperativele legate de confidențialitate, securitate și încredere urcă astfel de pe locul al cincilea pe locul al doilea în noul Clasament EY al principalelor 10riscuri dinsectorul telecomunicațiilor în 2021. Raportul anual EY analizează principalele amenințări cu care se confruntă companiile de telecomunicații, pe baza unei analize a sondajelor efectuate în rândul consumatorilor și organizațiilor din domeniu.

Pe fondul creșterii continue a cererii pentru servicii de conectivitate, 75% dintre operatori au raportat o intensificare a atacurilor cibernetice în ultimul an,[1] în timp ce 47% nu au fost niciodată mai preocupați de capacitatea lor de a gestiona amenințările de acest tip.[2]

În același timp, un nou risc intră în Top 10 direct pe locul al cincilea: gestionarea deficitară a agendei de sustenabilitate. Această evoluție este din nou alimentată de atitudinea consumatorilor față de raportările de mediu, sociale și de guvernanță. De exemplu, 75% dintre consumatorii din Regatul Unit așteaptă din partea companiilor să facă mai mult pentru a se asigura că furnizorii lor adoptă practici durabile sau etice.[3]

Laura Ciobanu, EY Romania

„Chiar dacă industria telecomunicațiilor nu reprezintă principala sursă atunci când vorbim despre emisiile de CO2 eliberate în atmosferă sau despre cantitatea de deșeuri generate, companiile de telecomunicații trebuie, de asemenea, să se concentreze pe reducerea impactului lor asupra mediului și pe sustenabilitatea operațiunilor, produselor și serviciilor lor. De exemplu, companiile de telecomunicații pot genera o cantitate semnificativă de deșeuri electronice, care pot conține metale grele, cum ar fi plumbul, mercurul și cadmiul, ce pot polua mediul dacă sunt gestionate necorespunzător. În plus, aceste metale grele sunt dificil de obținut. Pentru abordarea acestor probleme, practicile de economie circulară sunt esențiale, de la programe de trade-in și buy-back, la programe care vizează repararea, recondiționarea și revânzarea electronicelor vechi. O altă provocare este creșterea consumului de energie, care are ca rezultat nu numai costuri mai mari, ci și o amprentă de carbon mai mare. Acordurile de achiziție de energie verde pot reprezenta un pas în direcția potrivită”, spune Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice şi Sustenabilitate, EY România.

Acest aspect devine prioritar și pentru consiliile de administrație. 74% dintre directorii generali din sectorul de tehnologie, media și divertisment și telecomunicații (TMT) așteaptă din partea companiilor să își asume din proprie inițiativă responsabilitatea pentru efectele sociale și asupra mediului ale propriilor operațiuni.[4]

Massimo Bettanin, EY Romania

„Notabil este faptul că industria telecomunicațiilor poate activa sustenabilitatea în alte sectoare, deoarece digitalizarea va juca un rol esențial în atingerea obiectivului de zero emisii nete până în 2050. Oferind conectivitate la nivel mondial prin simpla apăsare a unui buton, telecomunicațiile au transformat modul în care interacționăm. Cantitatea de emisii evitată prin folosirea tehnologiilor bazate pe telecomunicații este cu mult mai mare față de emisiile proprii ale acestei industrii. Dispozitivele de economisire a energiei, senzorii IoT, aplicațiile inteligente și chiar munca de la distanță sunt exemple în acest sens, în timp ce transportul poate fi un alt exemplu excelent pentru rolul semnificativ pe care telecomunicațiile îl joacă în reducerea emisiilor globale de carbon”, spune Massimo Bettanin, Partener Schimbări Climatice şi Sustenabilitate, EY România.

Eșecul în îmbunătățirea performanței
rețelelor rămâne principalul risc

Pentru al doilea an consecutiv, incapacitatea de a menține reziliența infrastructurii rețelei și de a extinde acoperirea rămâne principalul risc din acest sector. În contextul în care clienții acordă mai multă atenție conectivității pe fondul pandemiei provocate de COVID-19, îmbunătățirea acoperirii și a calității rețelelor se menține drept cea mai mare problemă cu care se confruntă operatorii de telecomunicații.

37% dintre consumatorii din Europa și America de Nord au declarat că nu sunt disponibile în zona lor[5] rețele de bandă largă ultrarapidă în timp ce considerentele economice aferente implementării rețelelor în zonele izolate fac dificilă realizarea ambițiilor decidenților politici de a construi o societate digitală.

Pe de altă parte, incapacitatea de a scala inițiativele interne de digitalizare a coborât de pe locul al doilea pe locul al șaselea în clasament. Raportul subliniază că pandemia a forțat mulți operatori de telecomunicații să își accelereze planurile de transformare digitală, iar directorii generali din sectorul TMT continuă să vină cu noi inițiative și planuri de investiții de transformare. Cu toate acestea, riscurile rămân, având în vedere că multe dintre programele de transformare se luptă să câștige atenția consiliilor de administrație, iar dificultățile legate de acceptarea instrumentelor digitale din partea clienților persistă. De exemplu, 54% dintre consumatorii de la nivel global au declarat că încă preferă liniile telefonice tradiționale în detrimentul solicitărilor de informații pe internet.[6]

Carmen Adamescu, EY Romania

„În timp ce vedem riscuri comune care se mențin la niveluri importante pe radar, studiul nostru a arătat că securitatea, confidențialitatea și încrederea cresc în importanță. Situația pandemică și atacurile cibernetice sporite i-au făcut pe consumatori mult mai preocupați de confidențialitatea și securitatea datelor”, spune Carmen Adamescu, Partener, Consultanţă, Government & Public Sector Leader, Head of Technology Transformation, Solution Delivery and Cybersecurity, EY România.

Criza sanitară continuă să pună probleme lanțurilor de aprovizionare

Pe locul al patrulea în clasamentul riscurilor debutează eșecul în limitarea perturbărilor lanțurilor de aprovizionare. Conform raportului, pandemia a pus o presiune fără precedent asupra lanțurilor de aprovizionare a rețelelor și echipamentelor pentru clienți, în condițiile în care restricțiile de circulație au limitat disponibilitatea tehnicienilor și au contribuit la creșterea deficitului de cipuri. Restricțiile aplicate de autorități furnizorilor continuă să perturbe planurile de implementare a tehnologiei 5G pe termen lung, în timp ce noile cicluri tehnologice dezintegrează lanțurile de aprovizionare consacrate.

Clasamentul complet al principalelor zece riscuri în telecomunicații în 2021 este următorul:

  1. Incapacitatea menținerii rezilienței infrastructurii rețelei și de a extinde acoperirea
  2. Subestimarea așteptărilor legate de confidențialitate, securitate și încredere
  3. Incapacitatea restructurării forței de muncă și a redefinirii seturilor de abilități necesare
  4. Eșecul în limitarea perturbărilor lanțurilor de aprovizionare
  5. Gestionarea deficitară a agendei de sustenabilitate
  6. Incapacitatea de a scala inițiativele interne de digitalizare
  7. Interacțiunea lipsită de eficiență cu ecosistemele externe
  8. Neexploatarea la maximum a valorii activelor de infrastructură
  9. Nevalorificarea noilor modele de afaceri
  10. Incapacitatea de adaptare la schimbările cadrului legislativ


Raportul „Principalele zece riscuri în sectorul telecomunicațiilor în 2021” face parte dintr-o serie permanentă de rapoarte, menite să identifice cu exactitate cele mai critice riscuri cu care se confruntă sectorul telecomunicațiilor. Analiza se bazează pe un program de cercetare a sectorului, făcând apel la concluziile studiilor realizate de EY în rândul consumatorilor și companiilor din domeniu și exploatându-le prin intermediul perspectivelor profesioniștilor din domeniu. Riscurile sunt clasificate prin intermediul radarului de riscuri EY, care organizează factorii de risc pe patru domenii:

  1. Amenințări legate de conformitate: care își au originea în politici, reglementări legale sau guvernanță corporativă
  2. Amenințări operaționale: care au un impact asupra proceselor, sistemelor, angajaților și lanțului valoric general al afacerii
  3. Amenințări strategice: care au legătură cu clienții, concurenții și investitorii
  4. Amenințări financiare: care rezultă din volatilitatea piețelor, ecosistemelor și a investițiilor

[1]Decodingthe digital home, studiu EY care a inclus 18.000 de gospodării din Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și SUA.

[2]Global Information SecuritySurvey 2020 ‒ răspunsuri din partea a 43 de conducători ai funcțiilor de securitate cibernetică din cadrul unor companii de telecomunicații.

[3]TMT customers care aboutsustainability: redefineyourcustomer promise now, EY, 2020.

[4]CEO Imperative Study, EY, 2021.

[5]CEO ImperativeStudy, EY, 2021

[6]Decodingthe digital home, studiu EY care a inclus 18.000 de gospodării din Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și SUA.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...