Succes al României la Bienala de la Veneţia

Date:

România a obţinut un succes recunoscut ca atare de specialişti şi de public la ediția 57 a Expoziției Internaționale de Artă – Bienala de la Veneția (13 mai-26 noiembrie 2017), eveniment cu semnificaţie dincolo de cadrul care îl defineşte, cu tema „Viva Arte Viva”, curator Christine Macel. Reprezentarea ţării noastre a avut ca element de forţă expoziția Geta Brătescu – „Apariții”, curator Magda Radu, organizatori Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român (inițiator: Asociația Salonul de proiecte, București). Pavilionul României s-a aflat în Giardini della Biennale, unul dintre cele mai vizibile și vizitate locuri de desfășurare ale Bienalei, completat cu un spațiu de expunere pe care l-a reprezentat Noua Galerie a Institutului Cultural Român. Geta Brătescu (n. 1926, Ploiești), personalitate de prim rang a creaţiei româneşti începând din anii ’60, a reunit în expoziţia „Apariții” lucrări ilustrând o diversitate de forme şi de momente ale exprimării artistice: colaj, grafică, instalație, fotografie, video. Coordonatele de bază pe care a fost concepută expoziția sunt atelierul şi ”reflecția îndreptată asupra subiectivității feminine prin diversele moduri de conceptualizare a feminității”. În context s-a plasat şi apariţia cărţii „Geta Brătescu – Apparitions”, Koenig Books, Londra, editată de Magda Radu și Diana Ursan împreună cu Marius Babias. Evenimente publice conexe au fost organizate la București, Cluj, Timișoara, Veneția. Un alt artist român, Ciprian Mureșan, a expus lucrări în Pavilionul Artiștilor și Cărților din expoziția centrală.
Potrivit statisticii Bienalei de Artă de la Veneția (http://www.labiennale.org/en/news/biennale-arte-2017-numbers), evenimentul în ansamblu a însemnat 615.152 vizitatori, dintre care 45% din Italia şi 55% din alte țări (majoritatea din Germania, Franța, Austria, Marea Britanie, SUA), 31% tineri și studenți, 64.347 participanți în programe educaționale și tururi ghidate.

Foto Jens Ziehe, Berlin, din expoziţia Geta Brătescu – Apariţii

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

EY România: Anul 2023 va marca o nouă etapă în abordarea digitală a raportărilor și controalelor fiscale

Transparența și schimbul de informații la nivel internaţional vor...

Google sub lupa autorităților antitrust în SUA. Ar putea fi divizat gigantul?

Este oare posibil ca „era Google” să se apropie...

Peste 58% din români vor să își schimbe jobul în 2023, în timp ce 55,4% vor să facă o reconversie profesională în următorii 5...

Criză, scumpiri, război, sărăcie - cuvintele-cheie care ne guvernează...

România în proceduri de infringement și în domeniul energiei și climei

Comisia Europeană solicită CROAȚIEI, UNGARIEI și ROMÂNIEI să prezinte...