Piața pensiilor private a reușit să facă față provocărilor generate de criza indusă de noul coronavirus, scoțând în evidență capacitatea sistemului de pensii private de a obține profit pentru participanți chiar și în condiții adverse. O soluție alternativă pe care toți cetățenii activi economic – și mai ales tinerii – o au la îndemână pentru economisirea pe termen lung și pentru sporirea veniturilor la vârsta pensionării este contribuția facultativă la sistemul de pensii private.
Potrivit Raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția pensiilor private în T1/2021, activele nete ale fondurilor de pensii facultative au crescut în luna martie 2021, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, cu aproximativ 30%. Pandemia COVID-19 a cauzat, e drept, fluctuații ale prețurilor activelor financiare, dar activele totale ale fondurilor de pensii facultative au înregistrat – în luna martie a acestui an – valori superioare celor din anul anterior.
Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că România beneficiază de un amplu spațiu demografic încă neacoperit de contribuțiile la pensiile facultative – respectiv Pilonul III -, iar asta reprezintă și o oportunitate de dezvoltare a sectorului care se poate realiza mai ales prin educația financiară și prin conștientizarea generațiilor tinere de necesitatea economisirii pe termen lung.
Articol preluat de pe „Gandul.ro”