Turismul românesc are nevoie de oxigen acum

Date:

Stringența unor măsuri de susținere a industriei turismului în condițiile crizei actuale a fost reiterată de Grupul de Lucru pentru Turism din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) și de Alianța pentru Turism (APT) într-o analiză sub genericul „Pandemia de Covid-19, destinația finală pentru turismul românesc?”, punctul de pornire constituindu-l aprecierea că dialogul cu autoritățile există, însă concretizarea rezultatelor este lentă, încât pericolul e să devină inutilă.

Dragoș Anastasiu, președintele în exercițiu al Coaliției pentru Dezvoltarea României, a subliniat că industria turismului „încă trăieşte, încă există, chiar dacă este decimată şi afectată profund” și a semnalat: „În fiecare zi se mai adaugă antreprenori care nu fac faţă acestei situaţii şi sunt obligaţi să abandoneze. Un mesaj pe care îl transmitem tuturor autorităţilor şi colegilor noştri din industrie este să strângă rândurile şi să găsească soluţii pentru ca oxigenul atât de necesar să nu vină după deces. Nimeni nu mai are nevoie de oxigen după ce a închis ochii. Pandemia va trece şi în aceste moment trebuie ca împreună să ne mobilizăm pentru ce se întâmplă după. Toate aceste lucruri trebuie făcute azi, ieri, alaltăieri. Este destul de târziu şi mesajul nostru este de urgentare. Nu arătăm cu degetul, nu trebuie să facă autorităţile singure, nu trebuie să facem noi singuri. Nu putem decât împreună”. Reamintind că industria turismului cuprinde nu numai restaurante și hoteluri, ci şi agenţii de turism, ghizi, organizatori de evenimente, toți afectați într-un an complicat care a trecut şi unul care anunță dificil în faţă: „Din fericire, dialogul cu autorităţile a fost extrem de intens. Am avut tot felul de schimburi de idei şi de soluţii. Au fost foarte multe propuneri din partea noastră puse pe masă şi preluate de autorităţi atât la nivel central, cât şi la nivel local, dar sunt probleme cu implementarea. Lucrurile vin destul de greu şi chiar dacă la nivel de miniştri deschiderea este maximă, atunci când discutăm despre detalii lucrurile se complică”.

Alin Chipăilă, preşedintele Alianţei pentru Turism: „Sunt câteva măsuri vitale pentru industria turismului, în diverse stadii de implementare şi care au nevoie de a fi grăbite. În primul rând, discutăm despre Măsura 2 de granturi, Măsura 3 şi măsura cu 20% din cifra de afaceri. Un aspect care ne preocupă foarte mult este partea de reorganizare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în care ne dorim să vedem transpus din programul de guvernare şi un deziderat al industriei turismului fără de care credem că este imposibilă o revenire sănătoasă la un turism pe care ni-l dorim cu toţii în România –  implementarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei România, un OMD naţional. Ne interesează efectul multiplicator pe care poate să-l aibă acest demers pentru a atrage fonduri suplimentare la nivel european în măsura în care această organizaţie ar fi un parteneriat public-privat între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi structurile reprezentative la nivel national”.

În perspectiva sezonului turistic 2021, președintele APT a accentuat: „În momentul în care sezonul turistic de anul acesta va începe şi în condiţiile în care populaţia vaccinată va creşte ca număr şi în condiţiile respectării normelor de siguranţă, România va fi la concurenţă acerbă cu celelalte destinaţii europene şi mondiale. Nu putem să stăm şi să pregătim în iunie, iulie sau după aceea această revenire a turismului. Ne propunem şi ne asigurăm toată disponibilitatea să lucrăm cot la cot cu ministerul extinzând astfel capacitatea de muncă pentru a planifica împreună, prin intermediul Organizaţiei de Management al Destinaţiei România, această repornire turismului pe care ne-o dorim cu toţii să vină cât mai repede în condiţii de siguranţă”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...