Asociația Exportatorilor și Ministerul Comerțului din Turcia au organizat la București evenimentul „Türkiye & Romania B2B Meetings”, în contextul vizitei în țara noastră a unei misiuni economice formate din 34 de oameni de afaceri turci. Principalele obiective ale manifestării au vizat „promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante”.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare a economiei româneşti, în structură şi dinamică, punctând potenţialul economic al Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră. De asemenea, a vorbit oaspeţilor despre activitatea și serviciile CCIB, precum şi despre importanța pe care o acordă Camera bucureșteană promovării contactelor economice cu oamenii de afaceri din Republica Turcia, principalul partener economic și comercial din zona extracomunitară al ţării noastre. Iuliu Stocklosa a evidențiat relațiile deosebite dezvoltate de-a lungul timpului cu organizații camerale din Turcia și cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD). 

CCIB subliniază că „intervenţia preşedintelui CCIB a completat în mod fericit luările de poziţie ale șefului delegației turce, İbrahim Pektaș, consilierului la Ambasada Republicii Turcia, Erdal Onat, dar și pe cea a lui Güven Güngör, președintele TIAD. İbrahim Pektaș a vorbit despre importanța României în context regional și a subliniat interesul deosebit al oamenilor de afaceri turci pentru piața țării noastre, atât în ceea ce privește investițiile, cât și activitatea de import-export. La rândul său, Erdal Onat a evidențiat atenția acordată de țara sa dezvoltării relațiilor diplomatice, economice, culturale și politice cu România și a vorbit despre oportunitățile ce pot fi exploatate de ambele comunități de afaceri în diverse domenii de activitate, inclusiv în transport și logistică, valorificând deschiderea la Marea Neagră și facilitățile oferite de portul Constanța. Președintele TIAD a adresat oamenilor de afaceri turci invitația de a avea în vedere investiții în țara noastră, punctând avantajele de care beneficiază aici, văzute prin prisma unui investitor străin.

În a doua parte a evenimentului, oamenii de afaceri turci, reprezentanți ai unor firme ce activează în industriile: auto și de piese auto, chimică, construcții și materiale de construcții, energetică, alimentară, utilaje, textilă, au intrat în dialog cu antreprenori români, în cadrul unei sesiuni B2B extinse”.

CCIB reamintește că „Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE). La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar, iar la import a doua piață de provieniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză). La 30 iunie 2022, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce (date disponibile) a fost de 4,9 miliarde USD (+24,5% comparativ cu primul semestru al anului trecut), din care 1,6 mld. USD export (+4,8%) și 3,3 mld.USD import (+36,8%). La 31 iulie 2022, în România erau înregistrate 17.223 firme cu capital turcesc, cu un capital social subscris în valoare de 0,9 mld. USD, care plasează Turcia pe locul 15 între statele investitoare în țara noastră”.

Foto: CCIB

DISTRIBUIȚI