UNATC, distins cu Meritul pentru Învățământ în grad de Comandor

Date:

La deschiderea anului universitar, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înfiinţare, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC) a fost distinsă cu Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Comandor, „în semn de apreciere a excelenţei dovedite în formarea de specialişti în domeniul artelor spectacolului şi filmului, precum şi în domenii conexe, impunându-se ca un reper de cercetare, creaţie şi educaţie artistică şi profesională”.

În alocuțiunea susținută cu ocazia ceremoniei găzduite de Ateneul Român, președintele României, Klaus Iohannis, a apreciat că „prin intermediul absolvenților săi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică a modelat cultura recentă a României și a canalizat efortul creativ al unor personalități care au făcut cinste țării noastre pe plan international”. Referindu-se la greutățile actuale pentru educația în domeniul artelor și pentru actul cultural în general, președintele Klaus Iohannis a spus: „Există o legătură indisolubilă între artele spectacolului și public. Apreciez în mod deosebit sacrificiul pe care îl face comunitatea artistică pentru a contribui la siguranța întregii societăți. În același timp, sunt conștient că există o nevoie reală de sprijin pentru instituțiile de cultură, actori, regizori, cineaști și creatori de conținut media și tocmai de aceea mă aflu într-un dialog constant cu autoritățile guvernamentale responsabile pentru a găsi soluții adecvate acestui segment profund afectat de pandemie. Împreună, guvern, alte autorități, creatori din toate domeniile artelor și industriilor culturale și, nu în ultimul rând, mediul academic, aveți responsabilitatea de a gândi și a relansa domeniul cultural. Vom avea de remediat nu doar daunele provocate de pandemie, ci și unele decalaje de ordin sistemic, care au făcut ca în România consumul cultural să fie, în ultimul deceniu, cu mult sub media Uniunii Europene. Post-pandemie, eforturile de relansare economică vor trebui să fie însoțite de un mai mare sprijin oferit culturii, atât de stat, cât și de mediul privat”.

Rectorul UNATC, Liviu Lucaci, a subliniat: „Deschidem acest an universitar cu certitudinea că nu suntem singuri, că noua realitate este doar o provocare menită să ne pună la încercare capacitatea dintotdeauna de a reinventa. Folosesc prilejul de a le ura colegilor noştri din univesităţile din întreaga ţară un an universitar minunat, fiind sigur că în ciuda dificultăţilor momentului, vor găsi soluţii pentru ca studenţii să primească o educaţie de calitate”. Top of Form

Ministrul educației și cercetării, Monica Anisie,  a reiterat rolul social și educativ al teatrului și a anunțat că din acest an școlar în învățământul preuniversitar este introdus teatrul ca disciplină opțională pentru curriculum la dispoziția școlii: „Ministerul Educaţiei și Cercetării a aprobat prin ordin de ministru ca elevii să studieze la clasele a III-a şi a IV-a disciplina Eu şi scena, la clasele a VI-a şi a VII-a, disciplina Teatrul şi noi, la clasele a X-a şi a XI-a, disciplina Laboratorul de teatru. Decizia răspunde recomandărilor Consiliului Uniunii Europene privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, în care sunt incluse și competențele artistice și Declarației de la Frankfurt privind educația prin arte. De asemenea, decizia are la bază recomandările UNESCO incluse în Agenda de la Seul, în care se precizează că folosirea artelor în educație poate să sporească abilitățile creative și inovative ale societății, să genereze recunoașterea și dezvoltarea bunăstării sociale și culturale, să promoveze și să încurajeze responsabilitatea socială”.

Foto: Administrația Prezidențială

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...