Uniunea Transportatorilor semnalează întârzieri în soluționarea blocajelor din Pasul Brenner

Date:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) apreciază sprijinul Ministrului Transporturilor și Infrastructurii care a răspuns solicitării sale „de a interveni împotriva Austriei în cadrul Consiliului Miniștrilor de Transport UE din 1 iunie 2023, susținând respectarea liberei circulații a camioanelor în Tirol la Pasul Brenner”, dar totodată, semnalează că, „în ciuda cozilor de camioane de până la 70 km, guvernele și autoritățile UE întârzie soluționarea blocajelor din Brenner”. Caurmare, UNTRR se adresează, din nou, autorităților cu un apel: „Comisia Europeană trebuie să acționeze urgent pentru lansarea procedurilor legale împotriva Austriei.

La Consiliul UE care a avut loc săptămâna trecută în Luxemburg, miniștrii de transport din UE au dezbătut problema liberei circulații a mărfurilor de-a lungul Pasului Brenner, la frontiera landului austriac Tirol cu Italia, pe una dintre cele mai tranzitate rute europene.

UNTRR salută susținerea miniștrilor transporturilor din România, Bulgaria, Republica Cehă, Lituania și Olanda pentru respectarea principiului liberei circulații de către Austria, precum și eforturile miniștrilor din Germania și Italia de a aduce această problemă în atenția Consiliului Miniștrilor de Transport UE, ridicând problema la nivel european, însă constatăm cu îngrijorare că se întârzie în continuare adoptarea unei soluții. În cadrul întâlnirii Consiliului UE, Germania și Italia au subliniat faptul că actuala situație este nesustenabilă și cauzează cozi lungi de camioane la frontieră, blocajele din Pasul Brenner cauzând probleme în facilitarea comerțului la nivel european.

Din nefericire, Austria nu a demonstrat nicio intenție reală de a rezolva problema blocajelor de camioane din Pasul Brenner, care afectează de mai mulți ani industria transporturilor rutiere din UE. Eforturile de a crește oferta de transport feroviar de marfă și capacitatea de transport combinat s-au dovedit insuficiente pentru a rezolva singure problema volumului de mărfuri care tranzitează Pasul Brenner. Ambele moduri de transport sunt necesare. Restricțiile de circulație pentru camioane au generat blocaje masive de trafic, cozile de camioane ajungând la 70 km chiar în preajma vacanței de vară. Această situație este inacceptabilă și paradoxală, având în vedere emisiile nejustificate de CO2 generate de camioanele care staționează în cozile de la frontieră, contrar intențiilor Austriei privind reducerea emisiilor.

UNTRR, alături de IRU – Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere, apreciază eforturile comisarului de transport Adina Vălean de a aduce la masa discuțiilor Statele Membre UE pentru a îmbunătăți sustenabilitatea Pasului Brenner cu menținerea totodată a liberei circulații a mărfurilor. Cu toate acestea, discuțiile nu s-au dovedit suficiente și la acest moment, Comisia Europeană trebuie să utilizeze toate instrumentele legale pe care le are la dispoziție pentru deblocarea acestei situații, răspunzând numeroaselor solicitări ale industriei transporturilor rutiere din ultimii ani.

Volumul ridicat al tranzitului prin Pasul Brenner necesită o soluție europeană urgentă pentru a facilita circulația camioanelor între Austria, Germania și Italia. Ministrul mobilității din Austria a confirmat că numai anul trecut, 5,2 milioane de camioane au trecut prin Pasul Brenner.

Restricționarea liberei circulații a mărfurilor în cadrul UE are un impact negativ semnificativ asupra funcționării pieței interne, precum și asupra eforturilor de reducere a emisiilor și asigurării calității aerului, în cazul Brenner.”

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...