Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România împlineşte un secol de existenţă. Organizaţia a fost constituită la 11 ianuarie 1919, în atmosfera generată de înfăptuirea Marii Uniri şi de încheierea Primului Război Mondial. Între fondatori se află nume de referinţă pentru presa românească, pentru cultura naţională, precum Victor Iamandi, Pamfil Şeicaru, Eugen Filotti, Nicolae Batzaria, Ion Minulescu, Ion Pas, Cezar Petrescu, Brunea Fox, I.G. Peltz, Heinric St. Streitman – primul preşedinte ales.
„Jurnalismul a fost și rămâne o breaslă de frunte care are ca etalon, la rându-i, efigia jurnalistului Mihai Eminescu și, ca reper actual, o renăscută Uniune profesională”, subliniază Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, accentuând că „alături de conducere se află filiale puternice, în toată țara și în diaspora, care coagulează cele mai bune idei și acțiuni ale jurnalismului profesionist actual și în care sunt provocați la inițiative atât jurnaliștii seniori, cât și aspiranții și cei aflați în plină maturitate creatoare”.
Aniversarea centenară este marcată la 11 ianuarie 2019, ora 11, prin dezvelirea unei plăci memoriale în locul unde a avut loc întrunirea de constituire a UZPR, pe strada Constantin Mille nr. 4. Se deschide astfel un amplu program de acţiuni şi manifestări profesionale; după cum spune preşedintele UZPR, „debutează secolul al doilea al jurnalismului profesionist, care începe, iată, cu o sărbătoare a tuturor ziariștilor din România și va continua cu fiecare cuvânt pe care profesioniștii «istoriei în viteză» îl vor așterne în numele deontologiei, al slujirii opiniei publice mai presus de vreme și de vremuri”.