Universităţile tehnice propun diplomă de inginer după 5 ani de studii

Date:

Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) – Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Tehnică de Construcții din București – propune ca diploma de inginer să fie acordată la absolvirea unui ciclu de 5 ani de studii. Structura ciclului, explică prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara, ar putea să fie de „3 ani licenţă + 2 ani master sau 3,5 ani licenţă + 1,5 ani master”. Oricum, absolventul „la finalul masteratului va fi inginer”, spune, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Dezbaterea pe această temă va fi largă, subliniază rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, semnalând că se resimt efectele plecării unui mare număr de specialişti din ţară, coroborată cu politica statului mai ales în primii ani după 1989, de alocare de locuri pentru studii preponderent în domenii umaniste: „Susţinem că e necesar după atâţia ani, inclusiv în contextul unui bilanţ al Programului Bologna, să discutăm împreună cu mediul economic, cu societatea în ansamblu, care este cel mai bun sistem pentru învăţământul tehnic, ţinând seama şi de faptul că numărul absolvenţilor de bacalaureat scade, iar cerinţele angajatorilor privind calitatea cresc”. Remarcând la rândul său cerinţa crescută de ingineri, prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti a apreciat: „Pe de o parte, aceasta ne bucură, pe de altă parte, ne îngrijorează, având în vedere posibilităţile actuale de a forma ingineri. De aceea, o repartiţie mai judicioasă în acest sens se impune”. Totodată, prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, a observat: „Până la urmă, vom rezolva problema inginerilor, dar mă tem că nu ştiu cum vom rezolva problema cadrelor didactice. Sunt zone în care ne găsim sub o presiune uriaşă în a asigura resursa umană. E greu să-i menţinem pe tineri în sistemul de învăţământ cu salariile actuale. Sigur că ei sunt atraşi de tot ceea ce înseamnă salarizare în această zonă. Aici ar trebui să solicităm factorilor de decizie găsirea unor soluţii, altfel intrăm în colaps”.

ARUT a anunţat deschiderea primei competiţii naţionale între universităţi, cu participare inclusive a unor echipe interdisciplinare formate din studenţi de la universităţi diferite. Competiţia se va desfăşura la nivelul ARUT, pe bază de granturi. În context, a fost abordată şi tema mobilităţilor pentru studenţi şi profesori între universităţi.

Universităţile tehnice de elită ale ţării s-au reunit la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti (foto), încheind un ciclu al reuniunilor de acest fel, prevăzute în fiecare instituţie componentă. Au participat miniştrii prof. univ. dr. ing. Valentin Popa – educaţie naţională, prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete – cercetare şi inovare, prof. univ. dr. Anton Anton – energie.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...