Valori locale perpetuate în beneficiul socio-economic al comunității

Date:

În beneficiul copiilor din comuna Corlățel, județul Mehedinți, cu cel puțin un părinte plecat în străinătate din motive economice, Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Asociația „Lume Bună”, a organizat proiectul „100 de Doruri”.  Unu din cinci copii e în situația aceasta.  

În cadrul proiectului, copiii au participat la o serie de 18 ateliere pe teme de patrimoniu, scriere creativă, arhitectură, fotografie, gastronomie, cântece și dansuri tradiționale, cu scopul de a identifica 100 de doruri considerate esența identității comunei lor. În felul acesta, au fost evidențiate și meșteșuguri, îndeletniciri, obiceiurile aproape uitate, cu scopul de a le păstra vii în amintire și în comunitate. Au fost identificate 10 categorii de elemente definitorii ale comunei, de care li se face dor mai ales celor plecați: oameni, locuri, gospodării, tradiții, obiecte, legende și povești, cântece și dansuri, îndeletniciri, gastronomie și construcții. Pentru fiecare categorie au fost asociate câte 10 doruri. Astfel s-au adunat 100 de doruri ale comunei Corlățel.

Realizarea proiectului a necesitat 4 luni și o investiție de 135.000 lei. Companii din mediul privat, partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, au susținut realizarea: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației „Zi de Bine”: „Dorul lasă urme adânci în suflet, care cu greu mai pot fi acoperite. Cu atât mai mult pentru un copil care are nevoie de iubire, răspunsuri și îndrumare atunci când face primii pași în viață. Pentru copiii din Corlățel ne-am adunat forțele și am reconstruit spiritul comunității în jurul a 100 de doruri care reprezintă tot ce este mai important și valoros, atât pentru cei rămași aici, cât și pentru cei plecați departe. Acest proiect ne-a reamintit cât este de importantă comunitatea, familia, și acel ACASĂ unde ne sunt rădăcinile”.

Inițiatorii proiectului subliniază că „de ziua Comunei Corlățel, 20 iunie, cele 10 categorii de doruri au devenit repere identitare într-un traseu al comunei, marcate cu un disc simbol pentru fiecare categorie în parte. Pe cele 10 discuri este gravată steaua în opt colțuri care se regăsește în întreaga comună, fie pe haine sau pe case. Tot în cadrul proiectului, copiii cu vârste între 8-13 ani au primit biciclete cu care au avut de parcurs un traseu de 10 km. La fiecare disc-simbol amplasat, copiii au fost provocați să răspundă la o serie de întrebări din categoria respectivă, iar pentru fiecare răspuns corect au primit o piesă dintr-un puzzle uriaș. La finalul traseului, cei mici au completat Puzzle-ul celor 100 de Doruri, un puzzle care îi apropie, simbolic, de cei aflați departe. La finalul zilei, copiii au desfășurat o expoziție de fotografie în care au surprins imagini cu bătrânii satului, cu cele mai vechi case din comună sau cu obiecte uitate, și au susținut un spectacol cu cântece specifice zonei.

Proiectul 100 de Doruri a fost realizat în parteneriat cu Asociația Lume Bună, care, încă de la înființare și-a propus să contribuie la îmbunătățirea vieții tinerilor, cu impact și pe dezvoltarea comunităților locale. Fiind puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea de soluții și resurse pentru atingerea scopului pe care și-l propun.

În prezent, la școala din comuna Corlățel, construită chiar în centrul satului, învață 224 de copii, de la grădiniță și până la școala profesională. În plus, în aceeași școală, vin elevi care locuiesc și în satele limitrofe: Valea Anilor, Iablanița, Olteanca, Pădina Mare, Pădina Mică, Biban și Slașoma, Almăjel și Vlădaia”. 

Asociația „Zi de Bine” are scopul „de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local. Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor. La Asociația Zi de Bine, fiecare proiect începe cu un vis. Visul unui om care speră să facă lumea cuiva mai bună, mai ușoară. Adesea suntem manageri pricepuți ai visurilor altora, pentru care muncim ore bune, în fiecare zi. Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...