Veniturile bugetare ale lunii ianuarie 2017 au coborât cu 5,7%, comparativ cu aceeași lună din anul trecut

Date:

Veniturile la bugetul general au scăzut în luna ianuarie din acest an, potrivit datelor oferite de Ministerul Finanțelor. Veniturile bugetului general, cifrate la 19,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă 2,4% din PIB-ul prognozat , au fost mai mici cu 5,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Încasările din TVA au scăzut cu 24,8%, fiind cea mai spectaculoasă reducere.

„În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016. De asemenea, rambursările de TVA au fost mai mari cu 75 de milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 1,2 miliarde de lei”, conform Ministerului Finanțelor.

De asemenea, s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la încasările din impozitul pe salarii și venit (+24,9%), impozitul pe comerț exterior și tranzacțiile internaționale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) și la contribuțiile sociale (+9,4%).

Potrivit datelor oferite de Ministerul Finanțelor, cheltuielile de personal au crescut cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului 2016, fiind cauzate de majorările salariale acordate în cea de a doua parte a anului 2016.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 7,4% față de anul precedent. Pe lângă asta, și cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul trecut cu 9,5%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, care a ajuns la 917,5 lei, precum și alte măsuri ce au fost luate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale cum sunt: expansiunea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocației de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social, precum și alte majorări de ajutoare sociale.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

De zece ori, angajator de zece: JTI România

JTI este Top Employer (Angajator de Top) pentru al...

Ce trebuie să faci dacă ai primit o notificare de la ANAF cu privire la veniturile obținute din străinătate?

  Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale,...