Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanţă din România

Date:

Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanţă din România, 1.400 de kilometri, amenajat de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, este finalizat integral și va fi deschis din octombrie. Caracterizat de realizatorii lui drept „drumul care unește”, traseul străbate șapte regiuni cultural-istorice din România și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Amenajarea a început în 2018. A angrenat pe parcurs peste 10.000 de voluntari, 107 unități administrativ-teritoriale, 400 de comunități, străbate 10 județe și are 1.400 de borne amplasate.

Via Transilvanica are scopul „de a reinventa turismul (din zona rurală) a României, de a facilita accesul călătorilor la comunităţile de pe traseu şi la poveştile lor, ajutându-le să se dezvolte în mod sustenabil şi responsabil”.

Este un proiect al organizației neguvernamentale Tășuleasa Social, cu sediul în Pasul Tihuța, în județul Bistrița-Năsăud, ONG care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural.

Alin Ușeriu, creatorul Via Transilvanica: „Pe 8 octombrie, la Alba Iulia va fi inaugurarea oficială a traseului, am numit-o „marea deschidere”, un eveniment festiv în Piața Cetății, în forma unui târg numit Via Transilvanica Day. Vom invita reprezentanții mai multor destinații turistice, de pe traseu, alte trasee semnificative din țară sau din afara țării, vom avea workshop-uri, discuții și schimburi de experiență între reprezentanți de trasee, drumeți internaționali și experți în turismul outdoor. Va fi un loc de întâlnire între „oamenii drumului” și oamenii care încă își caută drumul, cu voie bună și muzică la final. Vă așteptăm cu drag să vă bucurați alături de noi!”

Tibi Ușeriu, ambasador Via Transilvanica: „În ultimii ani, pe toți ne-a confiscat proiectul Via Transilvanica, până aproape de epuizare. Când am pornit la drum cu ideea acestui traseu, nu am avut habar până unde-l vom duce și câți vom rămâne întregi pe parcurs. Dar iată că a venit și sfânta zi în care s-a montat și ultima bornă, iar pe traseu se fac ultimele retușuri, adică se mai repară din vandalisme. Alba Iulia ne așteaptă în 8 octombrie să inaugurăm toată poteca.”

Evenimentul inaugural va reuni ambasadori și susținători ai proiectului, care vor participa la o serie de activități și workshopuri.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Misiune economică România-Spania la Barcelona și în Insulele Baleare

Platforma Repatriot, care conectează românii din afara granițelor cu...

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...