Victorie majoră în instanțele din Franța pentru transportatorii români

Date:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) anunță o „victorie majoră în instanțele din Franța pentru transportatorii români: prima achitare obținută de avocatul partener UNTRR Smaranda Rugină pentru neîntoarcerea acasă a șoferilor, sancționată de autoritățile franceze cu un an de închisoare și amendă de 30.000 euro”. UNTRR prezintă o descriere a situației:

În 2023, autoritățile de control din Franța, au modificat legislația socială și conform articolului 1.3315-4-1 din Codul de transport francez au încadrat neîntoarcerea șoferilor acasă ca faptă penală, aplicabilă administratorului firmei, această infracțiune pedepsindu-se cu un an de închisoare și cu amendă de 30.000 de euro. 

Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR: „Justiția franceză, într-o interpretare justă a legislației europene, a sancționat excesul de zel al autorităților de control din Franța.” 

După modificarea legislației, inspectorii DREAL au început o campanie abuzivă de control a șoferilor angajați la firme de transport din România și din alte state est-europene. 

Deși șoferul este liber să își petreacă repausul săptămânal oriunde dorește, în accepțiunea inspectorilor DREAL, șoferii nu au acest drept. DREAL consideră obligatoriu ca șoferii să se întoarcă doar la sediul operațional al firmei. Astfel, în cadrul controalelor efectuate în trafic, inspectorii DREAL nu au ținut cont de notificările transmise de firme șoferilor de a se întoarce acasă la 3-4 săptămâni și nici de refuzul șoferilor de a se întoarce la sediul operațional al firmei. 

În urma acestor acțiuni în 2024, firmele de transport din România au primit peste 50 de procese verbale de sancționare. 

Doamna Smaranda RUGINĂ, avocatul partener UNTRR din Franța, a contestat mai multe astfel de procese-verbale, iar prin Hotărârea din 28 martie 2024, Tribunalul penal din Toulouse (Saint Gaudens) a obținut prima achitare și a dat dreptate angajatului și angajatorului. 

În acest caz, controlul a fost efectuat la data de 4 aprilie 2023 de către DREAL OCCITANIE – ANTENNE DE TOULOUSE împotriva unui angajat al unei societăți de transport din Pitești, România. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...