VOTAȚI GABRIEL CHEREBEȚIU, PRIMUL ROMÂN DIN ISTORIE NOMINALIZAT PENTRU A INTRA ÎN „HALL OF FAME” MONDIAL LA VOLEI

Date:

Gabriel Cherebețiu este primul român din istorie nominalizat la premiul pentru personalitatea anului în volei, de către International Volleyball Hall of Fame. Totul însă stă în puterea voturilor de susținere venite direct de la oameni. Oricine își dorește să îi ofere un vot celui care a pus România pe harta voleiului mondial încă din anii ’50 o poate face intrând pe site-ul volleyhall.org, iar pagina de vot se deschide automat. Se poate chiar vota zilnic, de aceeași persoană, până pe 28 februarie.

Doctorul Gabriel Cherebețiu sau „mexicanul din Blaj”, cum i se mai spune, este unul dintre numele de referință ale voleiului românesc și mexican. A fost vicecampion mondial în 1956 (Paris), obținând alte două medalii de bronz la edițiile din 1960 (Rio de Janeiro) și din 1962 (Moscova). De asemenea, a fost vicecampion european în 1958 (Praga), apoi a fost antrenor secund al Naționalei de volei și medicul echipei, cu care a și câștigat Campionatul European din 1963 (România), de altfel singurul aur din istorie obținut de voleibaliștii noștri. Cherebețiu ar fi trebuit să participe și la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, însă, cu 3 săptămâni înainte de plecare, a fost chemat la Comitetul Olimpic și Sportiv Român și a fost anunțat că nu va mai pleca împreună cu lotul la Tokyo, ci va merge în Mexic, la solicitarea Comitetului Olimpic de acolo, pentru a forma și pregăti echipa de volei în calitate de antrenor și medic al lotului, în vederea participării la Jocurile Olimpice, pe care Ciudad de Mexico avea să le găzduiască 4 ani mai târziu, în 1968.

S-a întors în țară imediat după acest eveniment, pentru că plecase pe semnătură, și, între timp, a renunțat la antrenorat și a dezvoltat Centrul de medicină sportivă. La 6 ani de la întoarcerea sa în țară, o delegație oficială din Mexic, în frunte cu ministrul Sportului, a vizitat România pentru a căuta și a duce peste hotare valori ale sporturilor, din dorința de a-și consolida performanțele sportive. Întâmplarea face că ministrul Sportului din Mexic era un fost jurnalist care îl cunoștea și îl aprecia foarte mult pe doctorul Cherebețiu pentru ceea ce făcuse din voleiul mexican. Impresionat de ceea ce realizase la Centrul de medicină sportivă din România, i-a propus să meargă din nou în Mexic pentru a pune acolo bazele medicinei sportive, iar după 2 ani de formalități invitația s-a și concretizat.

Pentru meritele sale deosebite în volei și în medicina sportivă, doctorul Gabriel Cherebețiu a fost decorat și de președintele Emil Constantinescu, în anul 2000, cu Ordinul Național pentru merit în grad de ofițer.

Acum, cariera lui de succes și contribuția lăsată în paginile de istorie ale acestui sport pot fi încununate onorific cu un titlu râvnit și de alte nume mari ale voleiului mondial, dar pentru asta oamenii trebuie să își reamintească sau să afle cine este Gabriel Cherebețiu și să îl voteze.

Să punem steaua României în volei la loc de cinste! 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...