Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare!

Date:

În momentul în care merg la supermarket, mulți dintre consumatori au tendința de a cumpăra excesiv, neavând nevoie de toate produsele pe care le pun în coșul de cumpărături. Pentru a evita risipa alimentară (29 Septembrie – Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare), dar și pentru o mai bună organizare a  meniurilor zilnice și săptămânale, Aplicația InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu opțiunea de a crea, direct în aplicație, lista de cumpărături, rețete precum și mesele zilnice.

Aplicația Gratuită InfoCons este un instrument unic la nivel internațional, dezvoltat independent și transparent, menit a veni în sprijinul consumatorilor cu informații utile! Astfel,  la cumpărături sau chiar și acasă, consumatorii scanează cu Aplicația InfoCons,  codul de bare de pe  produsele agroalimentare pe care doresc să le cumpere sau pe care le au deja în frigider! Aplicația Gratuită InfoCons le va arăta direct pe telefonul mobil în limba selectată, informații cu privire la:

– Ingredientele din produsul scanat

– Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;

– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produsul scanat;

– Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);

– Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);

De asemenea consumatorii au următoarele opțiuni în cadrul acestei secțiuni

Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;

Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uricantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare.

Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum: număr maxim de E-uri și tipul acestoracantitatea maximă de sarecantitatea maximă de zahărtipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii, scor InfoScore minim, scor Pro InfoScore minim, scor Eco InfoScore minim.

Fiecare scanare a codurilor de bare este salvată în „Istoric Scanări”, astfel că această listă poate fi accesată ori de câte ori este nevoie, în cazul în care a fost omisă salvarea produsului în momentul scanării

Din lista „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, vor afla numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic / săptămânal sau retetele cu familia si prietenii.

De asemenea, prin funcția „Alegerea Mea” din cadrul Aplicației InfoCons, consumatorii au posibilitatea de a-și seta preferințele de consum prin introducerea cantităților maxime de zahăr, sare, calorii, a numărului maxim de aditivi alimentari (E-uri), precum și aditivii alimentari și alergenii pe care își dorești să îi evite.

Astfel, nu uitați următoarea data când mergeți la cumpărături să vă creați propria lista de cumpărături, în funcție de preferințele de consum, respectiv cantitatea maximă de zahăr, sare, calorii, numărul maxim de aditivi alimentari, precum și tipul alergenilor și aditivilor alimentari regăsiți în produse.

Prin intermediul Aplicației InfoCons, disponibilă în 33 de limbi, consumatorii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene!

Astfel, în urma accesării secțiunii dedicate alertelor, consumatorii pot afla:

Pentru produsele alimentare:

– Data la care a fost emisă alerta (de la cea mai recentă, la cea mai veche);

– Descriere explicită a produsului;

– Țările vizate;

– Problema identificată cu produsul;

– Gradul de risc (de la scăzut, nedeterminat și până la serios)

9 Sfaturi pentru reducerea risipei alimentare!!!

  1. Cumpără inteligent în cantități moderate!
  • Nu faceți cumpărături atunci când sunteți înfometat;
  • Gândiți-vă bine înainte de a achiziționa produse la oferta de genul „2 la preț de 1”
  1. Învață să utilizezi mai bine resturile alimentare!
  • Pâinea rămasă  poate fi utilizată pentru crutoane;
  • Resturile de la legume le poți transforma în concentrat de legume;
  • Părțile neutilizate de la peste le puteți transforma într-o supa concentrată;
  1. Verifică ce ai în casa și planifică-ți mesele în concordanță!
  • Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o listă de cumpărături;
  • Înainte de a face lista de cumpărături verifică ce ai deja în casa;
  • 43% din cazurile în care mâncarea este risipita este din cauza faptului că aceasta se strică.
  1. Cumpără legume și fructe care arată mai puțin bine, deoarece au aceleași proprietăți!
  • Multe legume și fructe sunt aruncate din cauza mărimii, formei sau culorii pe care le au, însă majoritatea sunt perfecte pentru a fi consumate având aceleași proprietăți ca și cele cu aspect plăcut.
  1. Planifică-ți porțiile!
  • Cerealele cât și alte alimente își schimbă forma atunci când sunt preparate;
  • Pentru carne, pește și alte legume utilizați propria palmă, pumn sau căuș al mâinii pentru cantitățile potrivite.
  1. Atenție la modul de păstrare și depozitare al alimentelor!
  • Folosiți caserole din sticlă sau oțel inoxidabil pentru păstrarea alimentelor;
  • Nu păstrați legumele și fructele în saci de plastic închiși etanș;
  • Folosiți etichete pentru marcarea produselor din congelator.
  1. Citește eticheta și fă diferențe între: „A se consuma de preferință înainte de….” și „A se consuma până la…..”!
  • 40% dintre cetățenii europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare al unui produs;
  • „a se consuma până la…” – produse perisabile: carne, peste, salate gata preparate;
  • „a se consuma de preferință înainte de..” produse congelate, uscate sau aflate în conservă.
  1. Transforma deșeurile alimentare în compost!
  • 40% din resturile alimentare din casă pot fi compostabile;
  • Compostul făcut în propria casă este perfect pentru plantele din balcon.
  1. Împarte cu ceilalți mâncarea rămasă!
  • Dacă ați preparat prea multa mâncare o împărțiți în mai multe porții și o congelați pentru a o consuma ulterior;
  • Invită-ți prietenii la masă;
  • Folosește mâncarea rămasă pentru a o oferi colegilor a doua zi.

Respect mâncării!!!

 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Locuri de muncă vacante

Agenții economici din județul Ilfov anunță 2720 de locuri...

Finanțare de 19 milioane euro pentru Mitiska REIM cu asistență asigurată de PeliPartners

PeliPartners anunță că, printr-o echipă coordonată de Carmen Peli,...