Ziua Silvicultorului, celebrată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Date:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Constanța, în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri, a marcat Ziua Silvicultorului, 9 iunie, la Olimp, în județul Constanța. Au participat membri ai corpului silvic din toată țara, ai sindicatelor din silvicultură și ai pensionarilor silvici, specialiști din organizații și instituții de profil, din mediul universitar și de cercetare, din industria forestieră, reprezentanți ai Agenției Moldsilva din Republica Moldova. Ministrul, mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, a transmis un mesaj.

Dezbaterile au avut un caracter aplicat sub aspect profesional, științific și economic, reprezentând o analiză a situației actuale din sectorul silvic și o deschidere spre perspectivă, în care decidenții la nivelul statului pot găsi surse autorizate de intervenție.  

Adresându-se participanților, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, ing. George Mierliță, a subliniat: „Suntem aici prezenți toți reprezentanții silviculturii din România, ai ocoalelor de stat din Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și ai ocoalelor silvice de regim grupate în cadrul Asociației Administratorilor de Păduri, partenerii în organizarea acestui eveniment, ca de fiecare dată, reprezentanți ai sindicatelor din silvicultură, ai Societății Progresul Silvic, cea mai prestigioasă și veche asociație profesională, reprezentanți ai ariilor naturale protejate, ai forestierilor, ai industriei lemnului și ai mediului academic. Este încă un semn al solidarității corpului silvic, pentru că numai împreună putem depăși toate problemele, nu puține, și tot împreună trebuie să răspundem numeroaselor provocări.

Am trecut printr-o perioadă dificilă, cu numeroase restricții sanitare, o piață afectată de turbulențe, suntem într-o altă situație de criză, la granițele noastre, iar în același timp trebuie să ne adaptăm noilor provocări, politicile la nivelul Uniunii Europene, adaptarea la schimbările climatice și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, care are o componentă importantă de mediu și păduri, cu lucrări de împăduriri și înființare de perdele forestiere.

Nu este o misiune ușoară, dar noi, silvicultorii, suntem obișnuiți să depășim toate aceste provocări, pentru că avem o meserie cu o îndelungată tradiție, cu numeroase generații care au îngrijit pădurile țării, o resursă umană valoroasă, specialiști buni pregătiți în universități de elită, cu experiență îndelungată în teren, cercetători foarte buni, profesori la fel de buni, care formează noi generații de silvicultori.

Vreau să le adresez mulțumiri tuturor colegilor care își desfășoară activitatea zi de zi cu profesionalism și devotament pentru îngrijirea pădurilor, de multe ori în condiții dificile, cu multe eforturi și uneori cu riscuri.

De asemenea, în încheiere, urez tuturor silvicultorilor din țară un sincer La mulți ani!, multă sănătate, putere de muncă și cât mai multe realizări pe plan profesional”. 

La rândul său, secretarul de stat dinMMAP, ing. Ștefan Chiru, a caracterizat pădurea ca „o comoară națională” și le-a adresat silvicultorilor îndemnul de a o păstra și apăra pentru generațiile viitoare. 

Președintele Asociației Administratorilor de Păduri, ing. Adrian Crețu, a atras atenția asupra numeroaselor presiuni cărora trebuie să le facă față domeniul silvic, considerându-l a fi sufocat de reglementări. Apelul dinspre mediul privat al administrării pădurilor a fost de implicare și de unitate, în beneficiul unei resurse naționale commune.

Cerința respectului pentru profesionalismul silvicultorilor, ca și pentru tradiție, pentru valoare, în general, a fost reiterate de dr. ing. Ion Machedon, președintele Asociației Pensionarilor Silvici. 

Președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, ing. Silviu Geană, a susținut cu argumente din știința de specialitate necesitatea profesiei de silvicultor, a RNP Romsilva, pentru economia românească: „Din păcate, în ultima perioadă, despre păduri vorbesc și, culmea, sunt și ascultați, tot mai mulți «activiști» și tot mai puțini silvicultori, iar percepția publică precum și politicile publice arată tot mai evident acest lucru. Astfel se explică legislația făcută pe genunchi, stufoasă, absurdă, restrictivă și de multe ori dificil de aplicat, elaborată la presiunea «societății civile», a «procedurilor de infringement», de cele mai multe ori fără o consultare reală a specialiștilor silvici. Ne preocupă soarta administrării pădurilor din România și nu ne este deloc indiferent ce se va întâmpla cu administratorul pădurilor statului, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, asupra căreia sunt ațintiți acum, poate mai mult ca oricând, ochii guvernului, ai ministerului, ai societății civile și ai diverselor instituții europene.

Din păcate, soarta Romsilva, a unităților de administrare a pădurilor și implicit  locurile de muncă sunt, în opinia noastră, puse în pericol de anumite măsuri recent propuse de Cancelaria Prim-Ministrului Guvernului României, în urma consultării cu diferiți actori din domeniu, între care amintim implementarea unui model regional de administrare silvică, bazat pe reconfigurarea structurilor organizatorice din subordinea Romsilva prin separarea activității de administrare și gestionare de activitatea de exploatare și modificarea limitelor minime de suprafață pentru autorizarea unui ocol silvic. Se propune astfel dublarea suprafețelor ocoalelor silvice la câmpie și la deal respectiv triplarea suprafeței ocoalelor silvice la munte.

Aceste măsuri, dacă vor fi aplicate, vor conduce la o destructurare a Regiei Naționale a Pădurilor, la o reducere masivă a numărului de direcții silvice și ocoale silvice, la concedieri drastice de personal, la imposibilitatea susținerii financiare a activității de administrare a pădurilor, de administrare a celor 22 de parcuri naturale și naționale precum și a direcției specializate pentru creșterea cailor de rasă”.

Foto: Romsilva

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...