Subiecte de urmărit în 2018 (10 în UE și alte 10 în România)

Date:

După un an 2017 bun pentru Uniunea Europeană, intrăm în 2018 cu multe speranțe. Strategia europeană este influențată profund de sistemele politice naționale, dar există și puncte comunitare de observat. Care sunt, în opinia mea, cele mai importante 10 subiecte de pe harta politică europeană?
1. De urmărit dacă președintele Franței reușește să-și consolideze imaginea de lider european, fiind în prima linie a reformelor și a clădirii Euroland-ului. Mare atenție însă la politica internă franceză, mai ales că stânga radicală condusă de Jean-Luc Mélenchon are un cuvânt greu de spus.
2. Angela Merkel mizează din nou pe marea coaliție de guvernare în Germania, cu un posibil Martin Schulz ca Ministrul de Externe. Nu întâmplător, acesta a propus un proiect de „trecere la Statele Unite ale Europei”. Totuși, există posibilitatea să avem luni bune până la finalizarea negocierilor pentru noua coaliție.
3. Criza catalană zguduie încă Spania, cu impact mocnit asupra Uniunii Europene.
4. Negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE intră într-o nouă fază, în care experții tehnici vor căuta soluții convenabile ambelor părți în perioada aprilie – octombrie 2018.
5. Sunt curios să observ cum va funcționa coaliția austriacă în 2018. Un tânăr carismatic ca premier, cu extrema dreaptă la braț, în centrul Europei, e un subiect de urmărit în 2018. Să nu uităm contextul european, când pe 1 iulie 2018 Austria va prelua Președinția UE.
6. Alegerile din Italia, martie 2018, pot readuce în prim-plan rasatul politician Matteo Renzi, scufundat în ultimele luni într-un anonimat regretabil. Merkel-Macron-Renzi formează motorul noii UE!
7. Ungaria va avea alegeri, iar pe fondul mesajului naționalist, chiar anti-european, Viktor Orban își va consolida puterea. Mare păcat că alte țări din Grupul de la Visegrad merg în aceeași direcție… continuă de exemplu dezamăgirea poloneză…
8. Președinția bulgară a Uniunii Europene e de urmărit, mai ales că pare o avanpremieră la ceea ce se poate întâmpla și în România peste un an.
9. „Mișcările” lui Donald Trump au un efect enorm asupra politicii europene, deci trebuie menționat și acest punct pe agenda europeană. Chestiunea capitalei statului Israel poate să divizeze din nou UE, dar și alte noi subiecte pot exploda.
10. Aștept să văd în 2018 o dezbatere despre viitorul Uniunii Europene, mai ales că e an pre-electoral la nivel european. Nu doar guvernele celor 27 țări sunt chemate la apel, dar și partidele politice europene. Vom avea alegeri primare europene? Depinde în special de Partidul Popular European, aflat la putere în UE… depinde de Jean-Claude Juncker, dacă dorește (sau i se impune) un nou mandat de președinte al Comisiei Europene…
Cu acest prilej, vreau să mă aventurez în a enumera și 10 subiecte de analizat în politica românească. Desigur, pot să greșesc, dar la politică și fotbal ne pricepem toți.
Fără o ordine specială, sunt de urmărit:
1. Dacă PSD-ul va continua să fie partidul monolit în jurul actualului președinte Liviu Dragnea.
2. E interesant de observat cum vor influența mișcările de stradă guvernarea țării.
3. Ca fost prim-ministru, Dacian Cioloș încearcă o coagulare a opoziției. 2017 nu a fost incredibil. Poate 2018…
4. Nu pot să nu amintesc și mișcarea browniană a partidelor mici, aflate sau nu în Parlament. Anumiți lideri trebuie să meargă în direcția compromisului cu alți lideri pentru a forma partide de impact.
5. 2018 este și anul cristalizării candidaților pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Cine are potențial în lupta cu actualul președinte?
6. Tot 2018 pregătește partidele pentru alegerile europene din mai 2019. Datorită mișcărilor politice din 2014 până acum, în special schimbarea liderilor partidelor politice, prevăd că doar maxim 25% din actualii eurodeputați români (8 din 32) își vor reînnoi mandatul.
7. Desigur, 2018 este anul Centenarului României. Are acest proiect forța de a vibra la nivelul cetățenilor sau va deveni doar un exercițiu de comunicare sterilă?
8. Pregătirea Președinției europene a României prinde deja contur. Există o dinamică de apreciat în ultimele 6 luni, dătătoare de speranțe pentru 2019.
9. Dacă puțini se mai îndoiesc, pot confirma că noua structură a UE se va consolida în jurul bugetului euro. Șansa României de a se afla în primul cerc european este aderarea la moneda comună. Ne trezim la realitate în 2018?
10. Politica externă a României va continua să fie un balet între relația cu Statele Unite (cu subiecte grele precum Ierusalimul) și cea a integrării europene (mai ales în contextul poziționării Grupului de la Visegrad). Un subiect interesant la care România poate contribui este cel al dezvoltării politicii de apărare europeană.

Dan Luca
Dan Luca
Jurnalist, Corespondent Bruxelles

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă

În contextul unui interes global crescut pentru soluții de...

Alfa Software: venituri cu 30,7% mai mari în 2023, profitul net crește cu 43,3% 

Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme informatice de...

Studiu BCG: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ

Doar 8% dintre români căuta activ un loc de...

STUDIU: 70% dintre români cunosc cazuri de violență domestică, însă doar 4% au anunțat autoritățile

Românii condamnă ferm agresiunile fizice, dar sunt mai indulgenți...