După un an 2017 bun pentru Uniunea Europeană, intrăm în 2018 cu multe speranțe. Strategia europeană este influențată profund de sistemele politice naționale, dar există și puncte comunitare de observat. Care sunt, în opinia mea, cele mai importante 10 subiecte de pe harta politică europeană?
1. De urmărit dacă președintele Franței reușește să-și consolideze imaginea de lider european, fiind în prima linie a reformelor și a clădirii Euroland-ului. Mare atenție însă la politica internă franceză, mai ales că stânga radicală condusă de Jean-Luc Mélenchon are un cuvânt greu de spus.
2. Angela Merkel mizează din nou pe marea coaliție de guvernare în Germania, cu un posibil Martin Schulz ca Ministrul de Externe. Nu întâmplător, acesta a propus un proiect de „trecere la Statele Unite ale Europei”. Totuși, există posibilitatea să avem luni bune până la finalizarea negocierilor pentru noua coaliție.
3. Criza catalană zguduie încă Spania, cu impact mocnit asupra Uniunii Europene.
4. Negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE intră într-o nouă fază, în care experții tehnici vor căuta soluții convenabile ambelor părți în perioada aprilie – octombrie 2018.
5. Sunt curios să observ cum va funcționa coaliția austriacă în 2018. Un tânăr carismatic ca premier, cu extrema dreaptă la braț, în centrul Europei, e un subiect de urmărit în 2018. Să nu uităm contextul european, când pe 1 iulie 2018 Austria va prelua Președinția UE.
6. Alegerile din Italia, martie 2018, pot readuce în prim-plan rasatul politician Matteo Renzi, scufundat în ultimele luni într-un anonimat regretabil. Merkel-Macron-Renzi formează motorul noii UE!

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament