Acad. Nicolae Victor Zamfir: „ELI-NP, un catalizator în jurul căruia să activeze zeci de companii”

Date:

Asociat de ceva ani cu atributul de cel mai puternic laser din lume, laserul de pe platforma fizicii de la Măgurele a devenit efectiv cel mai puternic.

Perspectiva științifică asupra atingerii acestui nivel și deschiderile economice care se prefigurează ne sunt conturate de acad. Nicolae Victor Zamfir(foto), directorul proiectului ELI-NP:

Centrul ELI-NP – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics –, cea mai avansată instituție de cercetare europeană din domeniul fizicii fotonucleare, prinde contur. Implementarea proiectului, în valoare de peste 310 milioane euro, finanțat din fonduri structurale și din bugetul României, este în plină desfășurare. În clădirea ELI – finalizată în 2016, o realizare tehnică deosebită prin caracteristicile sale – a fost instalat sistemul de lasere de mare putere și este în plină desfășurare construcția aranjamentelor experimentale. Sistemul de lasere, „nava amiral” a noului centru, este în proces de testare, iar la data de 7 martie 2019 s-a depășit puterea planificată de 10 PW = 10 milioane de miliarde de wați, fiind astfel cel mai puternic laser din lume. Această performanță se înscrie în istoria științei din România și din lume. Acest nou centru, unic în lume prin performanțele echipamentelor, va plasa România în prima ligă mondială a cercetării științifice.

Care sunt aceste domenii de cercetare?
Cercetările preconizate la ELI-NP au în vedere atât fizica fundamentală, cât și cea aplicată. Printre studii se numără: înțelegerea interacțiunii luminii de o intensitate fără precedent cu materia, crearea de materie în vid, simularea radiațiilor cosmice, cercetări biomediacle, gestionarea materialelor nucleare și multe altele.

Somitati

Somități ale fizicii modiale la ELI-NP: prof. Gerard Mourou, prof. Benoit Deveaud, prof. David Ros ©foto ELI-NP

În ansamblu, ce direcții de evoluție vizează proiectul ELI-NP?
Proiectul ELI-NP are trei scopuri. Primul este contribuția la cercetarea științifică, la înscrierea României în circuitul mondial de valori. Al doilea scop este educațional. Ne-am propus să atragem universitățile și să contribuim la educarea tinerilor în ingineria și fizica laserelor. Al treilea scop este economic.

Romania
România, partener de dialog la cel mai înalt nivel al științei ©foto ELI-NP

Nicolae Hurduc, ministrul cercetării și inovării:

„Putem spune în momentul de față că la Măgurele avem cel mai puternic laser din lume. Până de curând se bănuia că este posibil să se atingă o asemenea putere, iar astăzi am ajuns să avem practic un astfel de dispozitiv. Nu întâmplător Uniunea Europeană a ales locul de construcție a acestui laser la Măgurele, cei care lucrează aici având o experiență mare în domeniu, comparabilă cu cea a cercetătorilor din țări foarte dezvoltate în studiul laserelor, cum sunt Franța și Germania”.

 

Cum poate fi realizată conexiunea cu mediul economic?
Din punct de vedere economic, ne-am propus să strângem în jurul ELI-NP firmele de înaltă tehnologie care au de-a face cu lasere, cu lasere de mare putere, materiale speciale, acceleratoare de particule. În acest scop, am format încă de la începutul proiectului Forumul Industrial, în care am încercat să avem un dialog organizat cu firmele interesate. Între timp, discuțiile s-au concretizat în crearea unui cluster high-tech, Măgurele High-Tech Cluster, care cuprinde aproape 100 de firme din România și din străinătate dintre cele mai felurite: unele livrează produse care ne interesează, altele participă la activitatea de cercetare cu laser. În acest demers s-au implicat Consiliul Județean Ilfov și Primăria Măgurele, interesate în dezvoltarea zonei și în atragerea în jurul ELI-NP a unor firme de înaltă tehnologie. Este în curs de realizare, sub conducerea Consiliului Județean Ilfov, Măgurele Science Park, un spațiu extrem de dezvoltat din punctul de vedere al infrastructurii, astfel încât să fie prietenos cu mediul economic. Marile firme sunt interesate să fie localizate într-un loc modern, care să aibă interacțiune cu cât mai mulți parteneri, fie parteneri de afaceri, fie parteneri de cercetare. ELI-NP ar fi un catalizator în jurul căruia să activeze zeci de companii, iar zona Măgurele să fie un loc al tehnologiilor avansate, un parc științific modern.

Ecaterina Andronescu,
ministrul educației naționale:

„Mă bucur pentru generația tânără, pentru că are aici cu ce lucra, are aici ce învăța, are de la cine învăța și sunt convinsă că rezultate nu se vor lăsa așteptate. România, prin intermediul cercetării de aici, va căpăta o altă vizibilitate, va avea o altă producție științifică”.

 

Perspectiva 2050

Una dintre disponibilitățile de impact major ale sistemului de lasere de la Măgurele deschide un orizont peste decenii: transmutarea prin iradiere a deșeurilor radioactive de viață lungă (mii-milioane de ani) în deșeuri de viață scurtă (zeci de minute), permițând astfel un pas hotărâtor în rezolvarea acestei probleme fundamentale cu care se confruntă industria, medicina și cercetarea actuală – aplicație prevăzută pentru anii 2050.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...