Acad. Nicolae Victor Zamfir: „ELI-NP, un catalizator în jurul căruia să activeze zeci de companii”

Date:

Asociat de ceva ani cu atributul de cel mai puternic laser din lume, laserul de pe platforma fizicii de la Măgurele a devenit efectiv cel mai puternic.

Perspectiva științifică asupra atingerii acestui nivel și deschiderile economice care se prefigurează ne sunt conturate de acad. Nicolae Victor Zamfir(foto), directorul proiectului ELI-NP:

Centrul ELI-NP – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics –, cea mai avansată instituție de cercetare europeană din domeniul fizicii fotonucleare, prinde contur. Implementarea proiectului, în valoare de peste 310 milioane euro, finanțat din fonduri structurale și din bugetul României, este în plină desfășurare. În clădirea ELI – finalizată în 2016, o realizare tehnică deosebită prin caracteristicile sale – a fost instalat sistemul de lasere de mare putere și este în plină desfășurare construcția aranjamentelor experimentale. Sistemul de lasere, „nava amiral” a noului centru, este în proces de testare, iar la data de 7 martie 2019 s-a depășit puterea planificată de 10 PW = 10 milioane de miliarde de wați, fiind astfel cel mai puternic laser din lume. Această performanță se înscrie în istoria științei din România și din lume. Acest nou centru, unic în lume prin performanțele echipamentelor, va plasa România în prima ligă mondială a cercetării științifice.

Care sunt aceste domenii de cercetare?
Cercetările preconizate la ELI-NP au în vedere atât fizica fundamentală, cât și cea aplicată. Printre studii se numără: înțelegerea interacțiunii luminii de o intensitate fără precedent cu materia, crearea de materie în vid, simularea radiațiilor cosmice, cercetări biomediacle, gestionarea materialelor nucleare și multe altele.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Asistență profesionistă pentru Mozaik Investments în achiziția unui pachet minoritar de acţiuni la Untold Universe

Fondul de investiţii Mozaik Investments a beneficiat de asistența...

Colliers: Redresarea pieței de birouri este departe de a se fi încheiat

Cererea totală de închiriere pe  piața de birouri a...