La sărbătoarea economiștilor, rectorul ASE, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, s-a pronunțat ferm în ideea că nu se poate face activitate de cercetare fără educație, pledând pentru accentuarea acestei misiuni universitare, inclusiv prin reintroducerea studierii gândirii economice românești.

Componenta de bilanț a evenimentului festiv a fost reliefată, din perspectiva domeniului propriu de acțiune, de către prof. univ. dr. Constantin Anghelache, vicepreședinte al Institutul Național de Statistică (INS), referindu-se la cele 11 ședințe din 2016 ale seminarului „Octav Onicescu”, organizat de INS împreună cu Societatea Română de Statistică, pentru „promovarea teoriei și practicii statistice, stimularea cercetării științifice și aplicarea metodelor statistico-matematice în economie”. INS a organizat și reuniunea Vișegrad a societăților de statistică. De asemenea, în colaborare cu Academia Română, a elaborat volumul III din lucrarea „Cunoaște România”. Ca realizare personală, profesorul Anghelache a anunțat realizarea volumului 19, „România 2016 – starea economiei”, din bine-cunoscutul ciclu de analize economice anuale. „AGER trebuie să devină o voce activă, economiștii trebuie să fie mai mult împreună, să se aplece mai mult asupra studiilor”, a conchis prof. univ. dr. Constantin Anghelache.

Salutând conjugarea eforturilor AGER, AFER și ale Societății Române de Statistică, prof. univ. dr. Ioan Talpoș, președinte de onoare al AFER, a remarcat celebrarea Zilei economiștilor și a profesorului de economie mai ales în mediul academic, apreciind că „ar trebui ca practicienii din economie să fie îndemnați să reflecteze mai mult la rolul care le revine în afirmarea domeniului nostru profesional”. Contextul, a adăugat profesorul Talpoș, arată că „România nu a recuperat reculul din perioada de criză, decalajul față de indicele PIB nominal la nivel european fiind de luat în considerare”. Totodată, semnalarea președintelui de onoare al AFER a fost că „globalizarea nu reprezintă doar un proces al economiei, ci implică mult mai multe aspecte”, aducând un exemplu care a provocat destindere într-un cadru deopotrivă festiv și de ținută intelectuală.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament