FAGURA – Community Digital Bank

Date:

Care este motivația din spatele afacerii și care este misiunea voastră?

Proiectul Fagura a pornit cu ideea de a le oferi oamenilor posibilitatea să se ajute reciproc prin finanțare. În timp, vrem să construim pe fundamentul acestei platforme de finanțare participativă o bancă digitală. Noi îl numim Community Digital Bank – produs pentru diaspora și comunitatea de acasă, în cadrul căruia se vor putea face investiții, cere împrumuturi, face plăți și viramente instante.

De cine a fost fondat FAGURA și de cine este reprezentată compania?

Compania a fost fondată de Tudor Darie – antreprenor din Republica Moldova, care este și CEO-ul companiei. Tudor a cofondat mai multe proiecte de succes în media de la Chișinău: unimedia.md, agora.md și ea.md. În 2021 Tudor s-a mutat la București împreună cu familia sa, pentru a lansa Fagura pe piața românească și pentru a pregăti compania pentru scalarea în Uniunea Europeană.

Cum a ajutat programul InnovX-BCR în scalarea și accelerarea afacerii tale?

InnovX – BCR ne-a ajutat să înțelegem mai bine ce vrem să facem și unde vrem să ajungem. Asta datorită work-shopurilor oferite și a mentorilor care ne-au ghidat prin program. InnovX – BCR ne-a oferit și o expunere în presa locală și pe canalele online de socializare, lucru care ne-a ajutat să creștem numărul de clienți investitori din România. Tot în timpul programului și ajutați de taskurile cerute de către organizatori, am pus bazele unui advisory board – mare folos pe mai multe direcții de business.

Ce parteneriate ai reușit să realizezi cu mentorii din program?

Am reușit să inițiem un parteneriat cu Microsoft, pe care urmează să avansăm în lunile viitoare. Am creat o serie de contacte în rândurile fondurilor locale de investiții și cu multe dintre acestea suntem în discuții curente. Nu în ultimul rând, am pus bazele unei colaborări cu BCR Social Finance, dar mai avem un pic de lucru pe intern până putem începe activitatea propusă.

Ce dificultăți au prezentat ultimii doi ani de pandemie pentru companie, respectiv pentru echipa ta?

Chiar dacă sună rău, pandemia a fost benefică pentru activitatea Fagura. Noi oferim o experiență digitală inedită atât pentru împrumutați, cât și pentru investitori. Astfel că atunci când clienții noștri existenți și prospecți au avut nevoie de serviciile noastre, noi am fost la un clic distanță. Echipa Fagura s-a bucurat de la bun început de un model de lucru flexibil, fără obligativitatea de a merge la birou. Mai mult ca atât, colegii noștri sunt localizați în diverse orașe din Germania, România și Moldova.

Câteva achievements cu care vă mândriți?

Prima platforma de P2P lending din Moldova chiar și în lipsa unui cadru de reglementare dedicat; o echipă de profesioniști cu o vastă experiență în diverse domenii: audit, contabilitate și finanțe etc.

Am câștigat un loc în cadrul programului EBRD Star Venture lansat anul acesta pentru România, Bulgaria și Moldova. Ne bucurăm să adăugăm un alt nume greu în palmaresul de parteneri. Vom lucra cu mentorii programului în a consolida strategia de creștere în cadrul comunităților din diaspora românească din mai multe țări.

Cu ce evenimente urmează să ne surprindeți în viitorul apropiat?

Fagura împlinește 3 ani în 17 mai. 3 ani de când a fost oferit primul credit în platformă. Pe lângă campania existentă prin care oferim credite cu 3% mai ieftine și dobânzi pentru investitori cu 3% mai mari, vom face lansări de produse importante. Le vom anunța chiar de ziua noastră!

Daniel Dumitrescu
Daniel Dumitrescu
Dr. Daniel Dumitrescu esteChief Innovation Officer InnovX, partener European Center for Services Investments and Financing.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...