Tehnologia revoluționară Eco Solution SA, soluție sustenabilă si 100% ecologică pentru deșeurile orășenești, agricole și industriale

Date:

Tehnologia revoluționară Eco Solution SA, soluție sustenabilă si 100% ecologică pentru deșeurile orășenești, agricole și industriale

În urma cu 11 ani Eco Solution SA a construit la Săcele, Brașov, un pilot industrial de 10t/oră, care transformă deșeurile industriale, orășenești și agricole în energie electrică și energie termică.
Pe plan modial sunt folosite la scară industrială două tehnologii de producție a energiei electrice și termice din deșeuri – incinerarea și fermentația.


Incinerarea este arderea deșeurilor utilizând de obicei gaz metan, iar energia termică rezultată în urma arderii este utilizată pentru producerea de aburi, apoi cu turbine clasice se acționează generatoare de curent electric. Procedeul reduce cantitatea de deșeuri la 20-30% (cenușă inertă) cu costuri de operare foarte mari (peste 100 euro/t deșeu) și poluare majoră în aer (incineratorul are un coș prin care se evacuează 2.000-3.000 mc gaze de ardere la o tonă de deșeu).


Fermentația este un proces de descompunere biologică a moleculelor organice. Sunt practicate în prezent fermentația naturală în groapa de gunoi și fermentația accelerată în stațiile de compost. Cu randamente diferite, în toate cazurile, rezultă un gaz cu procent semnificativ de metan (20-60%), ceea ce permite funcționarea unui motor cu piston care să antreneze un generator electric. Deșeul rezultat (40-60%) este considerat valorificabil în cazul stațiilor de compost, dar nu poate fi clasificat în cazul descompunerii în groapă.


Poluarea la eșapamentul motorului electric este majoră și necontrolată, întrucât nimeni nu analizează compoziția gazului combustibil (diferența de la metan 40-60% la 100% sunt gaze imprevizibile rezultate din fermentația unor materiale organice eterogene). Producția de energie electrică este în ecartul 50-200 kWh/t deșeu, dar costurile de operare sunt mult mai mici decât în cazul incinerării întrucât nu se utilizează combustibil fosil.
Dl ing. de aviație Costin Frâncu, care a construit prima fabrică de sortare a deșeurilor de la Constanța, intuind că cea mai mare parte a deșeurilor (fracția umedă), circa 80%, urmează să ajungă în continuare în groapa de gunoi, a început un studiu și a efectuat o cercetare în urma căreia a obținut un brevet de invenție; „Procedeu și instalație pentru tratarea termică cu plasmă a unui amestec gazos”.


Eco Solution vine cu o tehnologie proprie – gazeificarea deșeurilor, urmată de acest procedeu original de curățare a gazului de sinteză în mediu plasmatic și valorificarea în grupuri motor-generator, aceasta fiind cea mai eficientă și ecologică metodă de utilizare a deșeurilor pentru producția de energie. Procedeul de gazeificare este exoterm, ceea ce permite menținerea procesului fără combustibil fosil adițional, fără emisii în atmosferă (instalația nu are coș de fum) și la un cost de operare de maximum 20 de euro/tona de deșeu municipal. Deșeul rezultat din gazeificator este o zgură inertă în procent de 3-5%, care poate fi folosită la pavaje, iar în groapă nu mai ajunge nimic. Producția de energie este 1.000 kWh electric/tonă și 1.000 KWh/tonă termic/tona de deșeu.


Avantajul major al gazeificării este posibilitatea utilizării gazului de sinteză și în diverse aplicații din domeniul petrochimic (producție de benzină, motorină, kerosen, fertilizatori, mase plastice, cauciuc sintetic etc).
Gazeificarea este o tehnologie sustenabilă din punct de vedere economic deoarece este cu circa 50% mai puțin costisitoare constructiv decât incinerarea și în plus gazeificarea nu are costuri cu combustibilii fosili (ca în varianta incinerării), ceea ce diminuează dramatic costul de operare (de circa 5 ori).
Un incinerator cu capacitate de 100.000 de tone pe an costă 80-100 de milioane de euro și se consideră un caz fericit când costurile se amortizează în 15-20 de ani de funcționare.


Gazeificatorul de la Săcele a fost proiectat pentru o capacitate de 100.000 de tone de deșeuri pe an și are un cost de investiție de 45 de milioane de euro, pentru a cărui amortizare, în caz de funcționare normală, fără a majora taxa plătită de cetățean, este nevoie de circa cinci ani.
Extinderea acestui tip de unitate de producție poate fi făcută imediat ce autoritățile județene de management a deșeurilor respectă legislația în vigoare.


Instalația a pornit în 2009 și deși a fost respectată exemplar legislația de mediu, nu a primit niciodată gunoi menajer din județul Brașov. A funcționat cu gunoi adus din județele Covasna, Harghita și Mureș, cu costuri de transport suplimentare, pentru a putea demonstra că instalația este funcțională și respectă toate condițiile de mediu.
Fabrica noastră a fost dusă spre faliment în timp ce gunoaiele sunt depuse în groapa de gunoi, la 500 de metri de amplasamentul nostru, groapă de gunoi care între timp a devenit cea mai înaltă construcție din Brașov.
Tehnologia Eco Solution SA poate fi scalată, iar pentru cantități mai mari de deșeuri (de exemplu orașul București, de 15 ori), rentabilitatea instalației poate crește de câteva ori prin folosirea gazului de sinteză rezultat în petrochimie.


În perioada în care a funcționat, instalația a demonstrat eficiență pentru valorificarea energetică a deșeurilor, respectarea condițiilor impuse de legislația mediului la nivel european și sustenabilitate economică.
A fost auditată de Institutul Național de Mecatronică, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și de Academia Romană – Secția de Chimie.
Acestea susțin implementarea imediată a soluției noastre tehnologice la nivel national și internațional.


Problema rămâne la Ministerul Mediului, care trebuie să se hotărască să impună respectarea prevederilor legale referitoare la ierarhia deșeurilor și reducerea cantității de deșeuri eliminate în gropile de gunoi.
Prin industrializarea în instalații de gazeificare a celor 7,5 milioane de tone/an de deșeuri din Romania se poate obține o cantitate de gaz echivalentă cu importurile de gaz actuale și deci independență energetică!
Primele 50 de orașe care mai au sisteme de încălzire centralizată sunt o ținta rezonabilă în primii 3-5 ani, prin investițiile pentru mediu, utilizând soluții energetice ecologice, din fonduri nerambursabile europene, putând ajunge la mai multe miliarde de euro, de unde pot rezulta locuri de muncă și impozite.
Transportul deșeurilor la distanță, pe lângă costurile mari și poluare, afectează și eficiența tehnică a deșeurilor.


Capacitatea minimă care să asigure eficiența economică și recuperarea investiției într-un timp rezonabil ar putea fi de minimum 1 t/oră de deșeuri cu producție de energie electrică. Astfel de instalații ar putea să asigure valorificarea deșeurilor în grupuri de mici comunități (2-5 sate sau comune apropiate) cu o populație de maxim 20.000 de locuitori. Pentru orașe și aglomerări urbane de peste 300.000 de locuitori ar putea fi mai eficientă gazeificarea urmată de producția de combustibili lichizi sau fertilizatori (azotat de amoniu sau uree).


Ministerul Mediului trebuie să întocmească un plan de amplasare a instalațiilor de valorificare a deșeurilor prin gazeificare care să permită accesul unei cantități cât mai mari de deșeuri la această tehnologie, benefică din punct de vedere energetic și al mediului.


Avantajul este că prin această tehnologie se pot produce anual 7 milioane MWh energie electrică în bandă, cu o putere instalată de minimum 800 MW. (Consumul minim noaptea in Romania si în weekend este de 4.000 – 4.500 MW.)


Valorificarea deșeurilor prin tehnologia Eco Solution SA se realizează în timp real, fără emisii în atmosferă și fară creșterea taxei la cetățean.
Trebuie să avem în vedere că ținta europeană este de 0 (ZERO) deșeuri organice depuse în gropile de gunoi, iar Romania depune în acest moment circa 95% din cele 7,5 milioane de tone de gunoi municipal și asimilat.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Cont de cheltuieli comune pentru până la patru persoane

ING Bank România anunță „lansarea contului pentru cheltuieli comune...

Indicele de brevete 2023: Inventatorii români contribuie la invențiile din domeniul IT din Europa

Oficiul European de Brevete a primit în total 199.275...