Tehnologia revoluționară Eco Solution SA, soluție sustenabilă si 100% ecologică pentru deșeurile orășenești, agricole și industriale

Date:

Tehnologia revoluționară Eco Solution SA, soluție sustenabilă si 100% ecologică pentru deșeurile orășenești, agricole și industriale

În urma cu 11 ani Eco Solution SA a construit la Săcele, Brașov, un pilot industrial de 10t/oră, care transformă deșeurile industriale, orășenești și agricole în energie electrică și energie termică.
Pe plan modial sunt folosite la scară industrială două tehnologii de producție a energiei electrice și termice din deșeuri – incinerarea și fermentația.

Incinerarea este arderea deșeurilor utilizând de obicei gaz metan, iar energia termică rezultată în urma arderii este utilizată pentru producerea de aburi, apoi cu turbine clasice se acționează generatoare de curent electric. Procedeul reduce cantitatea de deșeuri la 20-30% (cenușă inertă) cu costuri de operare foarte mari (peste 100 euro/t deșeu) și poluare majoră în aer (incineratorul are un coș prin care se evacuează 2.000-3.000 mc gaze de ardere la o tonă de deșeu).

Fermentația este un proces de descompunere biologică a moleculelor organice. Sunt practicate în prezent fermentația naturală în groapa de gunoi și fermentația accelerată în stațiile de compost. Cu randamente diferite, în toate cazurile, rezultă un gaz cu procent semnificativ de metan (20-60%), ceea ce permite funcționarea unui motor cu piston care să antreneze un generator electric. Deșeul rezultat (40-60%) este considerat valorificabil în cazul stațiilor de compost, dar nu poate fi clasificat în cazul descompunerii în groapă.

Poluarea la eșapamentul motorului electric este majoră și necontrolată, întrucât nimeni nu analizează compoziția gazului combustibil (diferența de la metan 40-60% la 100% sunt gaze imprevizibile rezultate din fermentația unor materiale organice eterogene). Producția de energie electrică este în ecartul 50-200 kWh/t deșeu, dar costurile de operare sunt mult mai mici decât în cazul incinerării întrucât nu se utilizează combustibil fosil.
Dl ing. de aviație Costin Frâncu, care a construit prima fabrică de sortare a deșeurilor de la Constanța, intuind că cea mai mare parte a deșeurilor (fracția umedă), circa 80%, urmează să ajungă în continuare în groapa de gunoi, a început un studiu și a efectuat o cercetare în urma căreia a obținut un brevet de invenție; „Procedeu și instalație pentru tratarea termică cu plasmă a unui amestec gazos”.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Asistență profesionistă pentru Mozaik Investments în achiziția unui pachet minoritar de acţiuni la Untold Universe

Fondul de investiţii Mozaik Investments a beneficiat de asistența...

Colliers: Redresarea pieței de birouri este departe de a se fi încheiat

Cererea totală de închiriere pe  piața de birouri a...