Cine poate spune cum va arăta viitorul forței de muncă? O imagine dificil de realizat în prezent. Deși este adevărat deja că forța umană va fi înlocuită în multe situații de Inteligența Artificială, tendința actuală de automatizare sugerează însă că elementul uman rămâne o parte de neînlocuit în cadrul forței de muncă. A patra revoluție industrială (4.0) e deja în curs, nici un dubiu. Sunt însă și voci care atrag atenția că impactul asupra forței globale de muncă este mai curând hiper-dramatizat decât privit cu realism. Cunoscutul economist John Maynard Keynes spunea că atitudinea noastră de a aborda inteligența artificială trebuie nici să refuze ideea că piața forței de muncă se va schimba dramatic, dar nici să presupună că asta va sfârși lumea așa cum o știm azi. Keynes miza pe un echilibru ce se instalează natural. Iar guvernele și legiuitorii trebuie să devină mult mai pro-activi în eforturile de a asigura acest echilibru. Dacă mașinile autonome (fără conducători auto) vor arunca în șomaj șoferii, atunci, investind în educație și reconversie profesională, șoferii pot fi redirecționați către alte job-uri. Bill Gates sugera chiar că banii pentru astfel de programe pot veni din taxarea productivității roboților exact așa cum impozităm astăzi forța umană. Ceea ce ar însemna că atât timp cât asigurăm un echilibru socio-economic nu este nici un motiv de panică. Oamenii sunt mereu adaptabili, iar empatia rămâne singurul ingredient pe care noi îl furnizăm la pachet cu serviciile noastre. Iar Inteligența Artificială nu poate concura cu asta. (Sau nu încă, cel puțin).
Dar, deși pentru unii distorsionarea pieței forței de muncă sună mai mult a scenariu SF, pentru cei care au deja la îndemână cele mai avansate tehnologii de inteligență artificială amenințarea este mult mai prezentă. Ei spun că revoluția industrială 4.0 ne va lovi chiar dacă ne place sau nu, cel puțin în sensul în care inteligența artificială (IA) înseamnă utilizarea soft-urilor în optimizarea livrării serviciilor umane. Elon Musk însuși spunea la un moment dat că „IA este un risc existențial fundamental pentru civilizația umană, iar oamenii nu înțeleg pe deplin acest lucru. (…) Este cea mai înfricoșătoare problemă…” În trecut, forța umană a fost implicată mai ales în producția de masă de materii prime și de bunuri, dar astăzi este în proporție de 70% implicată în furnizarea de servicii. Tocmai acest sector este cel amenințat de IA. Munca în industria auto, chimie, agricultură, IT, media, finanțe sau asigurări este deja dominată de prezența robotizării și automatizării. Algoritmii și aplicațiile de computer deja influențează puternic universul muncii.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

DISTRIBUIȚI
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.