Investiții record de 727 milioane de lei, în 2017, în rețelele de distribuție ale Electrica

Date:

Interviu cu Directorul general al Electrica SA, Cătălin Stancu

Economistul: Care este volumul de investiții realizate în 2017 și care este programul de investiții pentru anul în curs? Care este volumul de investiții realizate de la listarea companiei și până în prezent?
Cătălin Stancu: Grupul ELECTRICA a realizat în anul 2017 investiții în infrastructura de distribuție în valoare totală de 727 milioane lei. Totodată, Operatorii de Distribuție din cadrul Grupului Electrica și-au asumat pentru 2018 un plan record de investiții, în valoare de 900 milioane de lei. Comparativ cu 2014, anul listării Electrica pe bursele din București și Londra, programul de investiții al operatorilor de distribuție din cadrul Grupului este de 2,5 ori mai mare în 2017. În cei patru ani de la privatizarea prin listare, Grupul Electrica a investit 2,1 miliarde de lei în infrastructura de distribuție, investiții a căror finalitate o reprezintă îmbunătățirea semnificativă a calității serviciilor la nivelul întregii comunități beneficiare.

Ce prioritate are compania pentru 2018?
Modernizarea rețelelor de distribuție continuă să fie prioritatea Grupului Electrica, astfel că, pentru anul acesta, ne-am propus investiții record, în valoare de 900 de milioane de lei, probabil cel mai ambițios plan din sectorul energetic. Ținta noastră este creșterea eficienței operaționale și a calității serviciilor oferite, astfel încât timpul mediu de întrerupere neplanificată per utilizator, cunoscut în domeniu ca SAIDI, să ajungă la nivelul din țările central europene. Investițiile Grupului Electrica în infrastructură au crescut constant de la an la an. În 2017, spre exemplu, valoarea totală realizată a fost de 727 milioane lei, din care 235 milioane lei au reprezentat investiții făcute de Societatea de Distribuție Transilvania Sud, 238 milioane lei de Muntenia Nord și 254 milioane lei de Transilvania Nord. Valoarea cumulată a investițiilor realizate în 2017 la nivelul Grupului Electrica este cu peste 30% mai mare față de 2016 și mai mult decât dublă față de 2014, ceea ce noi credem ca este remarcabil.
Rodul acestor investiții a fost îmbunătățirea semnificativă a calității serviciului de distribuție, determinând o diminuare importantă a timpului mediu de întreruperi neplanificate la consumatori (SAIDI neplanificat), în anul 2016 față de anul 2014, cu 10% la SDEE Muntenia Nord, 30% la SDEE Transilvania Sud și 19% la SDEE Transilvania Nord. Spre exemplu, conform ultimelor statistici oficiale în privința indicatorilor de performanță, cel mai bun rezultat a fost obținut de SDEE Muntenia Nord, care a avut un timp mediu de întrerupere de 240 minute pe an, cu 17% sub media înregistrată la nivel național, unde timpul mediu de întrerupere a fost de 290 minute pe an.

Către ce vor fi direcționate investițiile în 2018?
Structura planului de investiții va viza și în 2018 cu precădere, ca și până acum, lucrările de reabilitare și modernizare a rețelelor de distribuție pentru îmbunătățirea calității serviciului, într-o proporție de 40%, îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea pierderilor, tot 40%, precum și creșterea eficienței operaționale. Totodată, la nivel de Grup, vor fi realizate investiții importante în modernizarea infrastructurii informatice și a sistemelor de tehnologia informației, având în vedere atât cerințele legale privind protecția datelor, dar și efectul pozitiv asupra calității serviciilor prestate. La nivelul tuturor celor trei operatori de distribuție, în 2017 au fost realizate investiții pentru extinderea Sistemului de Automatizare a Distribuției, rezultatul fiind creșterea eficienței operaționale și a siguranței în funcționare a instalațiilor. Au fost efectuate lucrări de trecere a rețelelor de medie tensiune la tensiunea de 20 kV, un proiect semnificativ fiind realizat în stațiunea Predeal, printr-o investiție de aproximativ 5 milioane lei, cu scopul asigurării calității distribuției în perioadele vârfului de cerere de iarnă. Alte investiții au vizat asigurarea calității energiei electrice la consumatori, prin executarea unor lucrări de îmbunătățire a nivelului de tensiune în rețele de joasă tensiune, atât în mediul urban, cât și rural. În acest sens, în aria SDEE Transilvania Sud, printr-o investiție de aproximativ 20 milioane lei, au fost executate lucrări în peste 45 de localități, însumând peste 150 km de rețea și peste 50 posturi de transformare. La nivelul SDEE Muntenia Nord, peste 76 milioane lei au fost utilizate pentru creșterea gradului de siguranță în alimentare și îmbunătățirea nivelului de tensiune în circa 100 de localități, realizându-se reabilitarea a peste 200 km de rețea și peste 17.000 de branșamente. De asemenea, în aria SDEE Transilvania Nord a fost optimizată funcționarea rețelelor electrice de joasă tensiune, ca parte a unui program ambițios de 77 milioane lei, care va continua și în 2018.

Care este market share-ul Electrica în acest moment?
Cu o tradiție de 120 de ani, companiile de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 județe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord. În ceea ce privește zona de furnizare, odată cu finalizarea procesului de liberalizare, Electrica Furnizare acoperă tot teritoriul României.

Societatea Energetică Electrica (simbol bursier EL) a raportat un profit net pe anul 2017 de 256,96 milioane de lei, în scădere cu 3% față de anul precedent, înregistrându-se un profit de 265 de milioane de lei. Activele totale au urcat de la 3,98 miliarde de lei în anul 2016, la 4 miliarde de lei în anul trecut, în timp ce datoriile totale au urcat de la 84,46 milioane de lei în 2016, la 104,81 milioane de lei în 2017. În anul 2017, față de anul 2016, veniturile companiei au înregistrat o apreciere cu 32,7%, de la 362,38 milioane de lei, la 481,23 milioane de lei . Situațiile financiare sunt pregătite și emise înainte de finalizarea tuturor procedurilor interne uzuale pentru raportările financiare anuale, precum și înaintea finalizării auditului independent asupra situațiilor financiare anuale, astfel că între situațiile financiare preliminare și situațiile financiare individuale auditate pot să apară diferențe, se arată în raportul trimis de societate Bursei de Valori București (BVB). Grupul Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziția de top este susținută atât de rezultatele economice, cât și de o experiență în domeniu ce se întinde pe 120 ani. Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienți și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate