Donald Trump va deveni – odată cu depunerea jurământului – cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii după ce va finaliza cea mai dramatică schimbare politică din istoria nord-americană. Dar are de răspuns la marea întrebare: cum va arăta economia americană sub mandatul său?

În fiecare an, revista Monocle analizează ierarhizarea statelor lumii în funcție de cât de influente la nivel planetar sunt acestea din câteva puncte de vedere extrem de pașnice: câte universități celebre are fiecare țară, câți compozitori de renume, câte cărți publicate global, câți studenți străini, câți medici celebri salvatori de vieți, câte medalii olimpice câștigate etc. Toate acestea definesc ceea ce occidentalii numesc SOFT POWER. Anul acesta Monocle a inclus încă un criteriu de cercetare și eu văd aici un pas analitic deloc întâmplător: reputația politică, analizată drept atribut al Soft Power.

Dacă privim către economia americană, totul ține de reputație și mai ales de reputație politică. Statele Unite ale Americii își reconstruiesc săptămânile acestea structura de putere executivă după o lungă confruntare electorală, având ca miez reputația politică și ca miză puterea. Odată cu alegerea lui Donald Trump în fruntea administrației de la Casa Albă, reputația politică devine un titlu pe piața de capital. Un titlu care poate arunca în aer economia americană sau, dimpotrivă, un adevărat nou blue-chip (pentru neinițiați, potrivit New York Stock Exchange, un blue-chip este o acțiune deținută la o corporație cu o reputație națională în calitate, credibilitate și abilitatea de a funcționa cu profitabilitate atât în vremuri bune, cât și în vremuri tulburi). Trump ar putea fi un blue-chip dacă nu cumva va deveni o mare dezamăgire. Deocamdată, lumea îl privește mai mult cu speranță și interes.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament