Date:

Traducere și adaptare: Daniel Apostol

WASHINGTON, DC – Ratele de infecție cu COVID-19 cresc în mare parte din Statele Unite. Chiar dacă pe timpul verii SUA pot împiedica agravarea focarelor din sud și sud-vest, experiența căpătată cu ocazia altor coronavirusuri poate să ne îndrume spre pregătirea pentru un potențial “atac” major la toamnă. Știm la ce să ne așteptăm de-al lunguil și de-a latul emisferei nordice: mulți oameni se pot infecta, dar cei mai expusși riscului de deces rămân persoanele în vârstă și cele cu o sănătate șubredă.

Este nevoie de strategii durabile de testare pentru a pune în cât mai mare siguranță toate persoanele vulnerabile; se impun totodată o disponibilitate crescută de a purta măști atunci când este necesar, o respectare strictă a regulilor de distanțare socială, precum și extinderea rapidă a tehnologiilor relevante. Aceasta include un sistem analog Waze (aplicația populară de partajare a informațiilor pentru traficul rutier), care să ofere tuturor informații utile pentru acțiune în timp real în ceea ce privește locația în care virusul stă la pândă.

Puterea malignă a acestui virus este că oamenii pot fi contagioși fără a prezenta simptome. Drept urmare, chiar și anumite părți ale lumii în care prevalența este în prezent scăzută trebuie să rămână în permanență în gardă.

O propunere este de a testa toată lumea pentru virusul activ la o frecvență foarte mare – unii angajatori pot face acest lucru chiar de două ori pe săptămână. Dacă acest lucru se face cu tampoane anterioare (mai degrabă ca un vârf Q, folosit pentru a prelua partea din față a nasului), testarea de înaltă frecvență cu auto-eșantionare devine posibilă. (“Tamponează-ți propriul nas și un laborator eficient poate efectua testele”.)

Dar totuși acest lucru este costisitor. O piață națională de testare e în curs de dezvoltare, dar prețurile din Noua Anglie variază de la 25 USD la peste 100 USD pe test. Testarea în comun este o modalitate de a crește eficiența și de a reduce costurile, dar eficiența depinde de existența unei probabilități mici de infecție. Din fericire, testarea frecventă menține ratele de infecție scăzute și, prin urmare, crește eficiența testării în grup.

De exemplu, Ned Augenblick, Jonathan Kolstad, Ziad Obermeyer și Ao Wang (toți de la universitatea californiană Berkeley) au arătat că testările de grup frecvente pot reduce prețurile testării cu 95% sau mai mult. rămâne de văzut când anume laboratoarele comerciale vor oferi testări la scară largă, dar un sprijin în favoarea acestei idei venit din partea lui Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase și membru de frunte al Task Force pentru Coronavirus al Casei Albe, cu siguranță ar trebui să ajute.

Cu toate acestea, având în vedere viteza cu care acest coronavirus se răspândește în întreaga populație, testarea virusului activ este afectată sau riscă eșecul. În cele din urmă, desigur, destui oameni prezintă simptome și au nevoie de spitalizare astfel încât un focar pe scară largă să devină inconfundabil. Aceasta este situația actuală din Arizona și Texas. Dar ce se întâmplă în Florida, unde numărul infecțiilor raportate crește brusc, dar guvernatorul spune că acest lucru se datorează în mare măsură disponibilității de testare?

Așa cum a subliniat Michael Mina, expert la al Școlii de sănătate publică Harvard T.H.Chan, utilizarea pe scară largă a serologiei (testarea anticorpilor) poate asigura ușor detectarea unor focare mici. Anticorpii rămân în sângele nostru chiar și după ce un agent patogen a fost învins, deci sunt relativ ușor de detectat.

De exemplu, testarea anticorpilor ar putea ajuta la informarea tuturor despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în Florida. Din păcate, este un grad ridicat de îndoială cu privire la testele utilizate în Florida și modul în care sunt raportate datele acolo.

Gigi Gronvall și colegii săi de la Universitatea Johns Hopkins au propus o strategie națională pentru serologie, care ar fi un instrument valoros. Disponibilitatea la scară largă a serologiei necostisitoare și precise a petelor uscate de sânge ar completa această abordare. (Lucrez la acest proiect cu Mina, Galit Alter de la Ragon Institute și Tess Cameron din RA Capital, ca parte a proiectului nostru de observație imunologică.)

Dar cum ar trebui să folosim aceste date? Știm, de exemplu, că măștile reduc transmiterea virusului cu aproximativ 90%. Știm, de asemenea, că mulți americani nu vor purta măști, chiar și atunci când acest lucru ar proteja cu siguranță propria sănătate și ar reduce riscul pentru alții (de exemplu, în interiorul magazinelor).

O mai bună utilizare a datelor  ar fi să le spunem oamenilor unde se află virusul la un moment dat și când anume se îndreaptă spre ei. Chiar și americanii care sunt profund sceptici față de guvernare, în general, acordă atenție atunci când autoritățile emit un avertisment de tornadă sau de uragan.

Avertizarea oamenilor pentru a fi mai atenți – de exemplu, atunci când este esențial să-și protejeze copiii cu măști – poate ajuta la menținerea școlilor deschise, ca parte a unui pachet mai larg de politici propuse de cercetătorii Joshua Sharfstein și Christopher Morphew de Johns Hopkins.

Ei bine, tocmai aici ar interveni un Waze pentru viruși. La fel ca șoferii care raportează accidente rutiere sau semafoare stricate, într-un astfel de sistem, companii, universități și alte organizații ar împărtăși date – pe baza rezultatelor testelor lor – dar cu „confidențialitate diferențială”, în așa fel identitățile individuale fiind efectiv protejate. La fel ca în aplicația de trafic, prin partajarea informațiilor, veți avea acces la o imagine mai bună despre ceea ce se întâmplă în jurul vostru în acest moment. Dacă acest sistem de date include rezultate de la teste de anticorpi extrem de fiabile asupra aceluiași set de persoane de-a lungul timpului, efectul ar putea fi revoluționar.

Un astfel de sistem nu este despre ce să vă spună guvernul să faceți. Este vorba despre partajarea informațiilor cu cei din jur – pentru a vă ajuta, pentru a vă proteja familia și pentru a permite reluarea vieții normale când și acolo unde se poate.

AUTOR: Simon Johnson este co-președinte al alianței de politici COVID-19 și profesor la Școala de Management a MIT.

TRADUCERE, ADAPTARE, EDITARE: Daniel Apostol, director editorial Jurnalul, Economistul, ClubEconomic.ro

Simon Johnson
Simon Johnson
Simon Johnson, fost economist șef la Fondul Monetar Internațional, este profesor la Sloan School of Management a MIT și co-președinte al Alianței pentru Politici COVID-19. El este coautor (împreună cu Jonathan Gruber) al cărții „Jump-Starting America: How Breakthrough Science Can Revive Economic Growth and the American Dream” și coautor (împreună cu James Kwak) al cărții „13 Bankers: The Wall Street Takeover and The Next Financial Coltdown”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate