Așa cum era deja pus în preț în piață, Federal Reserve a livrat o majorare a dobânzii cu 25 de puncte de bază însă, cu toate acestea, dolarul a scăzut. Să fi fost doar un caz clasic de „buy the rumor, sell the news?”. Nu, din contră, piața a reacționat ca la carte în urma informațiilor furnizate de FED.

Federal Reserve, un pas înainte pe termen scurt și unul înapoi pe termen lung

„Mesajul simplu este că economia se comportă bine. […] Avem încredere în soliditatea economiei și în rezistența ei la șocuri”, a declarat Janet Yellen în conferința de presă, justificând astfel majorarea dobânzii. Însă, pe întreg parcursul discuției cu jurnaliștii, a reiterat mesajul referitor la evoluția viitoare din statement-ul oficial: „Comitetul se așteaptă la un climat economic care va evolua într-o manieră ce va justifica creșterea graduală a ratei dobânzii”. Și, în opinia mea, aceasta este cheia în care trebuie văzut întreg fenomenul.

FED plot charts

Ce înseamnă această gradualitate? Înseamnă că Federal Reserve va păstra pesemne încă mult timp de acum încolo un nivel al dobânzii sub acela care să fie neutru din punctul de vedere al creșterii economice și al inflației adică o politică monetară care să rămână, în continuare, stimulativă. Cu alte cuvinte, pasul înainte făcut odată cu majorarea dobânzii a fost cumva anulat de pasul înapoi rezultat din estimarea politicii pe termen mai lung.
De altfel, acest aspect se poate constata și din reprezentarea grafică a estimărilor fiecărui membru FOMC în ceea ce privește nivelul dobânzii pentru finele anului 2017 și, respectiv, pentru 2018.

fed1
Rezultă din estimările membrilor FOMC că nivelul pentru finele anului 2017 a rămas constant, deci vom avea parte până atunci de doar două ridicări ale dobânzii, adică un mesaj ceva mai „dovish” față de ceea ce se pusese deja în preț de către participanții la piață. În ceea ce privește 2018, putem constata că, deși nivelul median a fost ridicat cu 25 de puncte de bază, numărul estimărilor unei dobânzi de peste 2,25% a scăzut, în timp ce numărul estimărilor de sub 2% a crescut, de aici și interpretarea participanților la piață că oficialii Federal Reserve nu vor accelera implementarea măsurii de normalizare a politicii monetare.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament