Am finalizat cadrul de reglementare pentru digitalizarea sistemului de pensii private din România

Date:

_________________

Dan Armeanu
Vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară

Unul dintre principalele obiective la nivelul sistemului de pensii private vizează integrarea tehnologiilor digitale în cadrul operațiunilor care se derulează la nivelul pieței, atât între administratori și participanți, cât și între autoritatea de supraveghere și administratorii de fonduri de pensii. Este un obiectiv ambițios care s-a finalizat din punctul de vedere al asigurării cadrului de reglementare care să permită dezvoltarea sistemului de pensii private, prin tranziția către soluții digitale.

În cadrul strategiei Autorității de Supraveghere Financiară modernizarea sistemelor informatice, în concordanță cu evoluțiile recente în domeniu (sau transformarea digitală), reprezintă o prioritate și o cerință esențială pentru a ține pasul cu progresele tehnologice de care beneficiază piețele financiare și pentru îmbunătățirea activităților de supraveghere și control, prin creșterea capacității de analiză a datelor și implicit a calității activității de supraveghere.

Digitalizarea și inovația financiară evoluează într-un ritm accelerat, modificând și influențând modelele de afaceri, produsele și serviciile oferite, canalele de distribuție etc. Din acest motiv, digitalizarea, atât la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară, cât și la nivelul entităților supravegheate și al consumatorilor, devine necesară. La nivelul instituțiilor financiare, se constată că un număr din ce în ce mai mare de entități își intensifică eforturile spre transformarea digitală și alocă resurse umane și financiare considerabile în acest scop, pentru a se putea adapta rapid noilor provocări și pentru a-și proteja activitatea, angajații și clienții.

Dezvoltarea accelerată a tehnologiei informației din ultimii ani și impactul acesteia asupra pieței financiare au condus la necesitatea identificării de noi alternative de comunicare în cadrul sistemului de pensii private din România, cu precădere între participanții la fondurile de pensii private și administratorii acestor fonduri. Astfel, am urmărit ca, prin introducerea de noi canale de comunicare digitale, să fie eficientizată întreaga activitate a sistemului de pensii private. Procesul de digitalizare a sistemului de pensii private a vizat atât optimizarea relației participanților la fondurile de pensii administrate privat (Pilon II) și la fondurile de pensii facultative (Pilon III) cu administratorii fondurilor, cât și a celei dintre ASF și administratori.

Într-o primă etapă, luând în considerare și contextul pandemiei de COVID-19, în luna august 2020 s-a reglementat posibilitatea transmiterii prin mijloace electronice de către administratori către participanții la fondurile de pensii private a informării anuale cu privire la activul personal, în funcție de opțiunea exprimată de către participanți. În acest sens, au fost emise următoarele două acte normative:

Norma nr. 31/2020 pentru modificarea normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 24/2015 privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor administrate privat, care prevede la art. 27 alin. (1): „Conform prevederilor art. 113 alin. (1) din Lege, administratorul transmite în scris, gratuit, fiecărui participant, până la data de 15 mai a fiecărui an, în format fizic la ultima adresă de corespondență comunicată sau prin mijloace electronice, o informare cu privire la situația activului personal al participantului la data de 31 decembrie a anului precedent”.

Norma nr. 32/2020 pentru modificarea normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 25/2015 privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor facultative, care prevede la art. 27 alin. (1): „Conform prevederilor art. 103 alin. (1) din Lege, administratorul transmite în scris, gratuit, fiecărui participant, până la data de 15 mai a fiecărui an, în format fizic la ultima adresă de corespondență comunicată sau prin mijloace electronice, o informare cu privire la situația activului personal al participantului la data de 31 decembrie a anului precedent”.

În etapa următoare, pentru corelarea cu prevederile normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 24/2015 privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor administrate privat, astfel cum a fost modificată prin norma nr. 31/2020, respectiv normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 25/2015 privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor facultative, astfel cum a fost modificată prin norma nr. 32/2020, în luna decembrie 2020 au fost emise:

norma nr. 44/2020 pentru completarea anexei nr. 1 la norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat, respectiv

norma nr. 45/2020 pentru completarea anexei la norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 18/2018 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii facultative.

Modificările aduse prin cele două acte normative constau în completarea anexei nr. 1 la norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat, respectiv anexei la norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 18/2018 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii facultative, astfel încât viitorii participanți să aibă posibilitatea de a primi informarea cu privire la situația activului personal și prin mijloace electronice.

Totodată, în luna martie 2021, pentru a facilita schimbul de informații între administratori cu privire la apartenența beneficiarilor la un fond de pensii prin intermediul acesteia, a fost emis următorul act normativ:

norma nr. 4/2021 pentru modificarea normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 27/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat – în acest mod se facilitează îndeplinirea obligațiilor administratorilor de verificare a apartenenței beneficiarilor la un fond de pensii administrat privat, și anume aceea de transmitere reciprocă de informații și prin mijloace electronice puse la dispoziție de ASF.

O altă etapă, demarată la începutul anului 2021, este reprezentată de inițierea unui proces amplu de modificare și completare a normelor care reglementează activitățile de aderare a participanților, utilizare a activului personal net, transfer și marketing aferente Pilonului II și Pilonului III, pentru introducerea utilizării semnăturii electronice și accelerarea procesului de digitalizare a operațiunilor care au loc între administratori și participanți. În prezent, următoarele proiecte de acte normative sunt în etapa publicării în „Monitorul Oficial al României”:

Proiectul Normei pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat și Proiectul Normei pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 18/2018 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii facultative – proiecte care conțin prevederi referitoare la acordarea posibilității persoanelor eligibile de a semna un act individual de aderare și prin intermediul semnăturii electronice calificate și la posibilitatea transmiterii, în anumite cazuri, a unor documente și prin mijloace de comunicare electronice.

Proiectul Normei pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 28/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative prevede ca participanții care au împlinit vârsta de 60 de ani să aibă posibilitatea, în funcție de opțiunea acestora, de a transmite documentația necesară utilizării activului personal net prin mijloace electronice, inclusiv prin aplicații puse la dispoziție de către administrator, precum și o nouă modalitate de semnare a cererii de plată a activului personal net, respectiv prin intermediul semnăturii electronice calificate.

Proiectul Normei pentru modificarea Normei
Autorității de Supraveghere Financiară nr. 26/2014 privind transferul participanților între fondurile de pensii administrate privat
și Proiectul Normei pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 14/2006 privind transferul participanților între fondurile de pensii facultative prevăd acordarea posibilității participanților care doresc să se transfere la un alt fond de pensii administrat privat, respectiv la un alt fond de pensii facultative de a semna actul individual de aderare și prin intermediul semnăturii electronice calificate.

Proiectul Normei pentru modificarea și completarea Normei nr. 3/2013 privind activitatea de marketing a fondului de pensii administrat privat, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 5/2013 și Proiectul Normei pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 16/2013 privind activitatea de marketing a fondului de pensii facultative conțin prevederi referitoare la acordarea posibilității persoanelor eligibile de a semna un act individual de aderare și prin intermediul semnăturii electronice calificate, precum și completări cu privire la termenele de transmitere a documentelor în format electronic.

Referitor la relația entităților supravegheate cu ASF, în luna mai 2020 ASF a emis Instrucțiunea nr. 3/2020 privind modul de transmitere a raportărilor și a altor documente în format electronic către Autoritatea de Supraveghere Financiară care reglementează modul de transmitere a corespondenței, raportărilor, inclusiv a situațiilor lunare/trimestriale, a informațiilor și a altor documente în format electronic către Autoritatea de Supraveghere Financiară, de către entitățile reglementate și/sau autorizate și/sau supravegheate de către ASF, precum și de către alte persoane fizice sau juridice care figurează în registrele ASF. Entitățile și persoanele fizice sau juridice transmit corespondență, raportările, situațiile lunare/trimestriale, informațiile și alte documente în format electronic, inclusiv în cazul în care reglementările emise anterior Instrucțiunii nr. 3/2020 prevăd transmiterea acestora în format letric.

De asemenea, se află în etapa publicării în „Monitorul Oficial al României” Proiectul Normei privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor privat, care conține prevederi privind introducerea unor noi anexe pentru eliminarea transmiterii unor documente în format tipărit (situațiile financiare anuale, raportările contabile semestriale, raportul anual etc.), acestea urmând a fi transmise prin intermediul sistemului informatic de raportări (SIR), astfel relația dintre administratori și ASF fiind complet digitalizată.

În concluzie, nevoia de digitalizare a serviciilor financiare a devenit stringentă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19 și a schimbat paradigma modului de desfășurare a multor activități, și cu deosebire relaționarea cu participanții în sistemul pensiilor private. Ținând cont de importanța digitalizării în procesarea informațiilor și în creșterea calității promovării produselor de pensii, dezvoltarea digitală permite totodată îmbunătățirea nivelului de educație financiară și încurajarea economisirii pe termen lung pentru asigurarea unui nivel de trai sustenabil la pensie. Transformarea digitală va contribui și la automatizarea proceselor, va eficientiza atât relația administrator-participant, cât și cea dintre autoritatea de supraveghere și administratori, va conduce la creșterea transparenței sistemului de pensii printr-un acces mai facil la informații și va permite dezvoltarea inteligentă și modernizarea pieței pensiilor private în România.

Articolul precedent
Articolul următor

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...