Afacerea secolului: Americanii i-au cedat Casa Albă magnatului imobiliar Donald Trump

Date:

Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, devansându-și clar contrandidatul democrat, Hillary Clinton.

Donald Trump a devenit al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El a ținut și primul discurs în calitate de președinte ales. Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitate telefonic pe Trump.

Câștigarea neașteptată a câtorva state importante, traditional democratice și care prefigurau victoria neașteptată a candidatului cotat cel mai slab la bursa pariurilor, s-a reflectat imediat pe piețele financiare. Brokerii au intrat în panică și s-au grăbit să retragă din ordinele de cumpărare pe care la introduseseră masiv în ultimele două zile ale campaniei electorale. Mai ales că toate sondajele de opinie o dădeau aproape sigur câștigătoare pe Hillary Clinton.

Când rezultatele alegerilor au început să indice un avans decisiv luat de Trump piețele s-au prăbușit, toți indicii bursei americane pierzând aproape 5% – S&P 500, Dow Jones și Nasdaq. De asemenea, moneda mexicană, peso, a s-a depreciat abrupt, la cel mai slab față de dolar după 2008, investitorii fiind îngrijorați că Trump militează pentru o politică economică mai protecționistă, ceea ce va afecta economia Mexicului.

Și piețele europene au resimțit victoria surprinzătoare a lui Trump. Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,1%. Sectoarele sensibile creşterii economice, precum auto, financiar şi de petrol au fost printre cele mai afectate. Este o incertitudine mare care gravitează în jurul alegerii lui Trump, în condiţiile în care pieţele sunt sceptice cu privire la politicile lui, precum cea comercială. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 0,18%, după ce la debutul şedinţei de tranzacţionare era pe scădere cu peste 2%. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,03%, în timp ce indicele CAC 40 al bursei din Paris a înregistrat un declin de 1,20%.

Discursul lui Donald Trump, imediat după anunțarea neoficială a victoriei, primul în calitate de președinte ales al SUA, a fost unul moderat și în care a subliniat dorința de a elimina divergențele din perioada campaniei electorale. „Este timpul să ne unim. Promit cetăţenilor că voi fi preşedinte pentru fiecare american, iar această poziţie este extrem de importantă pentru mine. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, şi au fost destui care au făcut asta, lansez un apel pentru unitate”, a precizat Donald Trump. Piețele au reacționat prin micșorarea pierderilor, scăderile indicilor reducându-se la 1,6% – 2%.

În cadrul acestui prin discurs, Trump s-a referit și la proiectele economice și sociale pe care le-a anunțat în timpul campaniei. „Ne vom reconstrui infrastructura. Aceasta va ajunge de la 0 la 100. Vom da locuri de muncă la milioane de americani, care vor participa la reconstruirea infrastructurii”. De asemenea, preşedintele ales a declarat că va dubla creşterea economică, iar naţiunea va redeveni cea mai mare economie din întreaga lume.

Partidul Republican și-a păstrat majoritatea în Senat, la o diferență confortabilă. Și în Camera Reprezentanților, republicanii au obținut majoritatea, însă la o diferență mică.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Protejarea expresiei creativității: o incursiune în sfera proprietății intelectuale aplicate cinematografiei

de Bianca Chera, senior associate , Marius Gheldiu, associate–...

Eurobarometru: Situația geopolitică face ca votul la alegerile europene să fie și mai important

Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul...

Crește contrabanda cu țigarete

Piața neagră a țigaretelor crește în martie 2024 până...