Sună a alarmă: „Ne putrezește lemnul în păduri, deși prețul acestuia a explodat”. O spun profesioniști ai silviculturii și ai industriei de prelucrare a lemnului. Consiliul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi i-a reunit pentru a atrage atenția că „sectorul pădure-lemn este afectat de o explozie a prețurilor pe piața de materie primă, cu efecte grave. Dacă se prelungește, criza riscă să afecteze și populația în sezonul rece, prin escaladarea prețurilor la lemnul de foc. Cu maxime istorice la prețul lemnului de lucru, atât la rășinoase cât și la foioase, piața materiei prime se confruntă cu o criză extrem de serioasă, ale cărei efecte riscă să se amplifice la toamnă și să afecteze inclusiv piața lemnului de foc pentru populație”.

Frumusețea și biodiversitatea pădurilor României se datorează lucrărilor silvice promovate de silvicultură și silvicultori

Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, identifică birocrația și suprareglementarea drept cauze majore ale situației: „Prin blocarea aplicării amenajamentelor silvice, am ajuns să blocăm executarea lucrărilor de îngrijire a pădurii, extragerea doborâturilor de vânt și arborilor atacați de insecte dăunătoare și implicit să afectăm starea de sănătate a pădurilor. Este absurd! Este ca și cum s-ar reglementa să nu se mai facă lucrările de îngrijire a culturilor agricole ca să protejăm buruienile, să lăsăm grâul nerecoltat pentru că se hrănesc șoriceii cu grăunțele care cad singure! Este nevoie de echilibru – este o știință și o practică a gestionării durabile a pădurilor – silvicultura. Frumusețea și biodiversitatea pădurilor României cu care ne mândrim se datorează tocmai lucrărilor silvice, regenerării naturale, gestionării durabile promovate de silvicultură și silvicultori”.

István Tőke, președintele executiv al Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România – Nostra Silva: „O primă problemă este expirarea anumitor amenajamente silvice, care au o valabilitate de 10 ani. Refacerea amenajamentelor are nevoie de un studiu de mediu, care poate dura până la un an și jumătate. În acest interval, nu se poate recolta lemn, deci nu ajunge lemn pe piață, oferta este mai mică decât cererea, iar prețurile explodează. De asemenea, există o problemă a marcărilor în proprietățile mici după operaționalizarea SUMAL 2.0. SUMAL 2.0 este benefic, conduce la reducerea tăierilor ilegale, dar conduce și la scăderea tăierilor legale. Ajungem la momentul actual să nu punem în valoare decât 20-30% din volumul pus în valoare anii trecuți”.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

DISTRIBUIȚI