Romsilva în campania de împăduriri de primăvară

Date:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva plantează circa 20 de milioane de puieți forestieri și regenerează 9.643 hectare fond forestier proprietatea publică a statului în actuala campanie de împăduriri de primăvară, ajutată și de condițiile meteorologice favorabile, care au permis începerea campaniei devreme, înainte de 15 martie, și continuarea și după 15 aprilie, când se încheie Luna Plantării Arborilor.

Din totalul suprafeței pe care se execută lucrări de regenerare, pe
6.766 hectare se fac regenerări naturale, iar pe 2.877 hectare, regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri.

De asemenea, în actuala campanie de împăduriri, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva efectuează lucrări de completări pe 1.997 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe 537 de hectare.

Cele mai mari suprafețe de fond forestier regenerate natural în campania de împăduriri de primăvară sunt administrate de direcțiile silvice Suceava – 858 hectare, Bacău – 580 hectare, Arad – 420 hectare. Cele mai mari suprafețe de fond forestier regenerate artificial prin lucrări de împăduriri sunt administrate de direcțiile silvice Suceava – 829 hectare, Vrancea – 223 hectare, Mureș – 156 hectare.

În ambele campanii de împăduriri din acest an, de primăvară și de toamnă, Romsilva are prevăzută regenerarea a 13.126 hectare fond forestier, 8.893 hectare prin regenerări naturale și 4.233 hectare prin regenerări artificiale, lucrări de completări curente în plantații pe 2.368 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 826 hectare. Pentru toate lucrările, este alocat un buget de 220,4 milioane lei.

Romsilva reamintește că în campaniile de împăduriri de anul trecut a plantat 26,4 milioane de puieți forestieri în fondul forestier proprietatea publică a statului. În fondul forestier proprietatea publică a statului au fost regenerate 15.637 hectare, din care 10.798 hectare prin regenerări naturale și 4.839 hectare prin regenerări artificiale, adică prin lucrări de împăduriri. Programul de regenerare a pădurilor de stat a fost depășit anul trecut cu 11,2%, fiind regenerate suplimentar 1.580 hectare, față de programul anual de regenerare a pădurilor de stat. De asemenea, au fost efectuate lucrări de completări curente pe 2.031 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor calamitate, pe 352 hectare. Se adaugă 3,6 milioane puieți forestieri plantați și 1.604 hectare păduri regenerate în fondul forestier aflat în alte forme de proprietate, pentru care Romsilva asigură servicii silvice, pe baze contractuale. Pentru regenerarea pădurilor de stat, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a cheltuit anul trecut
167,3 milioane lei.

 Creșterea suprafeței împădurite, susținută
și de componenta „Păduri şi protecţia biodiversităţii” din PNRR

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor  beneficiază pentru împăduriri de sume consistente din PNRR: măsura de investiții „Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri” are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, subliniază că „ritmul în care exploatăm trebuie susţinut de cel în care plantăm, replantăm şi regenerăm pădurea. Alături de campania de împăduriri lansată de Romsilva, creșterea suprafeței împădurite din țara noastră este susținută și de componenta Păduri şi protecţia biodiversităţii din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro. Investițiile includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi suprafeţe noi de păduri urbane”.

Sunt deschise două apeluri de proiecte pentru acordarea de sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri. Primul apel este „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”, cu o alocare totală de 500 milioane de euro. Prin al doilea apel, se acordă finanțare pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale. Alocarea financiară totală acordată prin PNRR pentru refacerea potențialului forestier este de 100 milioane de euro.

Tot prin PNRR vor fi finanțate lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și de creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul minipădurilor), în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție prin PNRR.

Pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri, bugetul de
730 milioane de euro este repartizat astfel:

  • 500 milioane de euro – „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”
  • 100 milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”
  • 5 milioane euro prin schema de ajutor de minimis – Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 până la data aprobării schemei de ajutor de stat
  • 95 milioane de euro – Înființarea de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații conform Legii nr.289/2002 și pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010
  • 30 milioane de euro – pentru păduri urbane

Bugetul total alocat Componentei C2 din PNRR „Păduri și biodiversitate” este de 1,173 miliarde de euro.

Foto: Romsilva

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...