Romsilva în Luna Plantării Arborilor 2022

Date:

Luna Plantării Arborilor – suită de acțiuni cu tradiție, desfășurate anual în conformitate cu prevederile Codului silvic în perioada 15 martie-15 aprilie – a beneficiat anul acesta de condiții meteorologice favorabile, care au permis începerea campaniei devreme la nivelul mai multor direcții silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a continuat și după data oficială de încheiere, până la finalizarea lucrărilor din program.

Peste 3.000 de hectare împădurite în primăvară

Prin programul campaniei de împăduriri de primăvară, Romsilva a avut de regenerat 10.244 de hectare din fondul forestier de stat, din care 7.127 hectare, prevăzute pentru regenerare pe cale naturală, iar 3.117 hectare, prin regenerare artificială, adică prin lucrări de împăduriri. De asemenea, au fost incluse lucrări de completări pe 1.391 de hectare și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 179 de hectare. Pentru plantări în primăvară, Romsilva a folosit circa 19 milioane de puieți forestieri produși în pepinierele silvice proprii.

Cele mai multe suprafețe regenerate natural în campania de primăvară sunt cele administrate de direcțiile silvice Suceava, Bacău, Neamț. La lucrările de împăduriri, cele mai mari suprafețe au fost prevăzute în sarcina direcțiilor silvice Suceava, Mureș, Neamț, Maramureș.

Dintre numeroasele acțiuni de împădurire din primăvara acestui an organizate de direcțiile silvice și desfășurate sub îndrumarea specialiștilor acestora, reținem câteva exemple comunicate de Romsilva:

– Direcția Silvică Mehedinți – împreună cu silvicultorii, elevi de la Liceul Teoretic Șerban Cioculescu din Drobeta-Turnu Severin și de la Liceul Tehnologic Matei Basarab din Strehaia au participat la o acțiune de împădurire la Ocolul Silvic Strehaia; au fost plantați circa 4.000 de puieți forestieri de gorun, gârniță și cireș

– Direcția Silvică Suceava – elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Suceava au participat la o acțiune de împădurire în șantierul de împădurire din UP I Todirești, unde au fost plantați puieți forestieri de gorun, paltin de munte și fag

– Direcția Silvică Maramureș – silvicultorii de la ocolul Silvic Firiza au participat la o acțiune în campania națională Curățăm România; împreună cu voluntari, au strâns deșeurile abandonate din zona lacului de acumulare Firiza

– Direcția Silvică Bihor – studenți de la Departamentul de Silvicultură și Inginerie Forestieră al Universității din Oradea, însoțiți de cadre didactice, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea și de silvicultori bihoreni, au participat la o acțiune de împădurire în cursul căreia au fost plantați 1.500 de puieți forestieri de gorun

– Direcția Silvică Iași – silvicultori și voluntari au participat la o acțiune de împădurire la Ocolul Silvic Dobrovăț.

Perdele forestiere pentru Autostrada Soarelui

O temă de interes larg este reprezentată de protejarea traficului rutier pe autostrada A2 față de viscole prin perdele forestiere. În campania de împăduriri din această primăvară, Romsilva a adăugat pe marginea autostrăzii încă 90 de hectare de perdele forestiere, la Ocolul Silvic Lehliu, aparținând Direcției Silvice Călărași.

Între anii 2014 și 2021, Romsilva a plantat 142,89 de hectare de perdele forestiere pentru protecția autostrăzii A2, în județele Ialomița, Călărași și Constanța.

În ansamblu, programul de înființare a perdelelor forestiere prevede în acest moment realizarea a 34 de obiective de investiții, cu o suprafață totală de 650,14 hectare, pentru protejarea autostrăzilor și drumurilor naționale din județele Arad, Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Vrancea.

Administrare a jumătate din suprafața pădurilor țării

Pentru ambele campanii de împăduriri, cea de primăvară și cea de toamnă, programul de regenerare a pădurilor de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prevede în anul 2022 lucrări de regenerare pe 14.057 de hectare, din care 9.354 de hectare prin regenerări naturale și 4.703 hectare prin lucrări de împăduriri. Bugetul alocat în total pentru lucrări este de 220,4 milioane de lei.

În ultimii cinci ani, Romsilva a regenerat 72.892 de hectare fond forestier de stat: 47.335 de hectare, prin regenerări naturale și 25.557 de hectare, prin lucrări de împăduriri. Au fost plantați în total 141,37 de milioane de puieți forestieri.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare de păduri proprietate publică a statului, ceea ce reprezintă aproximativ 48% din totalul pădurilor din țara noastră. Totodată, asigură servicii silvice pentru aproximativ un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Romsilva administrează și 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietate publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

Foto: Romsilva

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...

SYMMETRICA investește 48 mil. € în cea mai mare fabrică din portofoliu, dar și din S-E Europei 

Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate...