Mă bucur că astăzi vorbim mult mai clar despre arii protejate în România și despre un organism care coordonează și gestionează rețeaua de arii protejate naționale, fie că vorbim despre rezervație naturală, parcuri naționale și naturale și monumente ale naturii. ANANP, o agenție care prinde tot mai mult contur de la o zi la alta, este instituția care vă asigură administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate din România” .
Ariile protejate și protecția mediului în general reprezintă o preocupare a Uniunii Europene, iar România deține cel mai valoros și diversificat patrimoniu natural din spațiul comunitar. Era nevoie de o agenție pentru arii protejate. Suntem în vizorul Uniunii și să nu uităm că, în 2009, Consiliul Europei a desemnat Parcul Național Retezat unul dintre cele mai importante arii naturale din Europa. Alături de Parcul Național Retezat și Delta Dunării și Pietrosul Mare fac parte din patrimonial mondial al UNESCO. Și acestea sunt doar câteva dintre ecosistemele valoroase de pe teritoriul României.
Așadar, vorbim astăzi despre nu mai puțin de 1,6 milioane de hectare de rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii.
Ariile naturale protejate înființate în România, inclusiv siturile Natura 2000 (arii naturale protejate de interes European) reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național.
Conform Societății Ornitologice Române (SOR), România deținea, la nivelul anului 2015, un număr de 1.486 de arii naturale protejate, în creștere cu 156,6% față de anul de referință 1990.
Aceste date trebuie să ne dea nouă, autorităților mai ales, de înțeles că avem ce valorifica în România.
Valorificarea nu se traduce doar prin conservarea și protejarea acestor zone, ci și prin beneficiile clare pe care țara noastră ar putea să le aibă dacă va administra strategic aceste zone.
De exemplu, conform estimărilor, beneficiile totale obținute prin protejarea celor 300 de situri Natura 2000 din Scoția depășesc de șapte ori costurile pe o perioadă de 25 ani. De aici rezultă că nivelul bunăstării naționale este de șapte ori mai mare decât costurile naționale. În Finlanda, în urma unei evaluări a impactului economic în urma activităților turistice și recreative din zonele naturale asupra economiilor locale, a arătat o rentabilitate a investițiilor publice de la 1 euro la 20.
Cred că ar trebui să ne aplecăm atenția către acest capitol important atât pentru viitorul sănătății noastre și a copiilor noștri, cât și pentru economia țării.
Turismul este unul dintre beneficiile directe când vorbim despre arii protejate, dar nu sunt de neglijat și alte aspecte, de exemplu, reducerea semnificativă a costurilor sau chiar atenuarea daunelor provocate de fenomene meteorologice extreme. Se cheltuiesc miliarde de euro la nivel european în urma dezastrelor naturale. Ecosistemele sănătoase, intacte, ar putea fi un instrument de reducere a acestor costuri și implicit de contribuție la economia țării noastre.
Agricultura de mare valoare naturală aduce de asemenea beneficii pentru biodiversitate.
Sunt doar câteva dintre aspectele de care ar trebui să ținem cont și să nu uităm că ne-am și angajat să respectăm norme, directive, reguli, atunci când am devenit membri ai marii comunități europene . Ariile protejate reprezintă una dintre cele mai mari bogății ale țării noastre și grija de aceste zone depinde de noi.
Înființarea ANANP este un pas important pentru gestionarea ariilor și coordonarea administratorilor și custozilor acestor arii protejate.
De altfel, rolul ANANP este să coordoneze și să verifice implementarea de către structurile de administrare a planurilor de management pentru ariile natural protejate printr-un sistem unitar. Agenția asigură suportul tehnic necesar pentru notele de fundamentare ale actelor normative, dar mai ales armonizarea cu legislația Uniunii Europene, convențiile, acordurile și tratatele la care România este parte.
Am încredere că, împreună cu echipa deja formată la ANANP, vom face lucruri mari pentru comunitate, autorități și pentru mediul de afaceri care își dorește să investească pentru viitor.